Високопротеинова диета | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Високопротеинова диета | Gotvarstvo.Net

Високопротеинова диета

Доказателствата постоянно се трупат в подкрепа на приема на повече протеин (белтъчини) и по-малко въглехидрати. Не само защото високопротеиновата и нисковъглехидратна диета подпомага по-голямата загуба на мазнини, но защото помага да се запази чистата мускулна маса много по-добре от конвенционалната високовъглехидратна и нискомастна диета. Повечето от широко коментираните опасности за високопротеиновите диети се оказват безпочвени и не са защитени с достатъчно научни доказателства.
При експеримент са наблюдавани ефектите на високопротеиновата и високовъглехидратната диети върху кръвната глюкоза и инсулиновите нива по време на спазване на диетите.

Двадесет и четири зрели жени, всички от които поне с 15% над идеалното телесно тегло, са разделени на две групи: високопротеинова група, която приема 1.6 г протеини на килограм телесна маса и 40% от общите калории са добивани от въглехидрати; и високовъглехидратна група, която яде на 1/2 по-малко протеин (0.8 г протеин на килограм телесно тегло) и 55% от калориите са набавяни от въглехидрати. И двете диети имат еднакъв общ брой калории и еднакво количество мазнини (50 г на ден), а експериментът е продължил 10 седмици.

Докато високопротеиновата група изгубва малко повече тегло от въглехидратната, истинското преимущество излиза наяве, когато групите консумират тестово меню в края на проучването. Жените във въглехидратната група имат по-ниски нива на кръвна глюкоза и увеличена инсулинова реакция към храната. По-ниските нива на кръвна глюкоза са причината за увеличеното чувство на глад, което в общи линии подвежда хората да нарушават последователността на диетата и да се отдават на висококалорични гуляи, които провалят диетата. Учените обясняват, че по-високият прием на протеин подсигурява по-стабилно ниво на кръвната глюкоза чрез действията на аминокиселините в протеина. При наличието на повече аминокиселини тялото произвежда предшественици на глюкозата, които използва, за да поддържа стабилни нивата на кръвната глюкоза, докато същевременно избягва излишната продукция на инсулин, която се появява при увеличения въглехидратен прием. С намаляването на нивата на кръвната глюкоза се увеличава апетитът и това прави диетата по-тежка за спазване, а за някои дори невъзможна.
Разбира се, човек не бива да се лишава напълно от въглехидрати, защото това ще доведе до други проблеми: липса на енергия, отпадналост, лесно изморяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.