Диета за добро зрение | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Диета за добро зрение | Gotvarstvo.Net

Диета за добро зрение

Австралийски учени са открили достатъчно прост метод за съхраняване на зрението. По тяхно мнение, за да не се влошава зрението на човек, е достатъчно да имате правилен хранителен режим. Те смятат,  че ако в диетата се включат повече продукти, съдържащи Омега 3, зрението ще бъде предпазено от влошаване.
Офталмолозите от Университета в Сидни анализирали  диетичните  предпочитания и проверили зрението на  2454 души. Изводите са, че тези от наблюдаваните, които консумират риба поне един път в седмицата намаляват риска от слепота с 31 %, а 1-2 шепи орехи седмично снижава риска с 35 %. Мастните киселини, съдържащи се в тези продукти, ефективно защитават очите, предотвратяват натрупването на шлаки в организма, предпазват от възпаления, нормализират активността на клетките.
При изследване в Centre for Eye Research Australia медиците анализирали данни от 6734 души на възраст от 58 до 69 години. Доказано е, че хората, в чието хранене са включени трансмазнини  и повече хлебни изделия, по-често развиват дегенерация на  макулата, а тези, които имат достатъчно ниво на  Омега 3 в организма, тъкмо обратно, рядко имат проблеми със зрението. Доказано е още, че  ежеседмичната консумация на минимум 100 мл растително масло също понижава риска от заболявания на очите.
Учените предполагат, че трансмазнините предизвикват и възпалителни процеси, които увреждат ретината при възрастните хора. За разлика от трансмазнините, Омега 3 притежава защитни свойства, тъй като съдържа изявени антиоксидантни и противовъзпалителни съединения.
Включете  в диетата си достатъчно риба, орехи и други продукти, съдържащи Омега 3, за да се радвате на добро зрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.