Диета за добро зрение | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Диета за добро зрение | Gotvarstvo.Net

Диета за добро зрение

Австралийски учени са открили достатъчно прост метод за съхраняване на зрението. По тяхно мнение, за да не се влошава зрението на човек, е достатъчно да имате правилен хранителен режим. Те смятат,  че ако в диетата се включат повече продукти, съдържащи Омега 3, зрението ще бъде предпазено от влошаване.
Офталмолозите от Университета в Сидни анализирали  диетичните  предпочитания и проверили зрението на  2454 души. Изводите са, че тези от наблюдаваните, които консумират риба поне един път в седмицата намаляват риска от слепота с 31 %, а 1-2 шепи орехи седмично снижава риска с 35 %. Мастните киселини, съдържащи се в тези продукти, ефективно защитават очите, предотвратяват натрупването на шлаки в организма, предпазват от възпаления, нормализират активността на клетките.
При изследване в Centre for Eye Research Australia медиците анализирали данни от 6734 души на възраст от 58 до 69 години. Доказано е, че хората, в чието хранене са включени трансмазнини  и повече хлебни изделия, по-често развиват дегенерация на  макулата, а тези, които имат достатъчно ниво на  Омега 3 в организма, тъкмо обратно, рядко имат проблеми със зрението. Доказано е още, че  ежеседмичната консумация на минимум 100 мл растително масло също понижава риска от заболявания на очите.
Учените предполагат, че трансмазнините предизвикват и възпалителни процеси, които увреждат ретината при възрастните хора. За разлика от трансмазнините, Омега 3 притежава защитни свойства, тъй като съдържа изявени антиоксидантни и противовъзпалителни съединения.
Включете  в диетата си достатъчно риба, орехи и други продукти, съдържащи Омега 3, за да се радвате на добро зрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.