Диета на Притикин | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Диета на Притикин | Gotvarstvo.Net

Диета на Притикин

Натан Притикин е разработил Диетата на Притикин през 1980 година. Мотивиран от поставената му диагноза за болно сърце, която се смята за неизлечима, той решава да открие зеленчук с изключително ниско съдържание на мазнини. Най – забележителното в тази история е, че неговото заболяване било предотвратено. Диетата на Притикин е една от първите диети, които се налагат като доказват ползите от храненето с продукти, съдържащи ниско количество мазнини. След това нови виждания по този въпрос се поставят от Робърт Притикин – директор на Център за дълъг живот Притикин.

Условието на Притикин

Идеята на тази диета се крие в това, че хората са генетично предразположени да препочитат мазнините, тъй като от тях се извличат калории, които са необходими за човешкото тяло. С други думи калориите са необходими за човешкото оцеляване. В наши дни обаче, хората имат достъп до изобилие от калории, затова не е нужно да се запасяват с тях за да предотвратят последващ недостиг от калории. Заключението е, че ние притежаваме тази генетична склонност, и трябва да се борим с нея.

Хипотезата на Притикин е, че именно излишъкът от мазнини, които се поемат предизвикват много от болестите, от които страдаме като диабет, рак и сърдечни заболявания. Неговото проучване сочи, че ако намалим приемането на повечето мазнини ще избегнем или ще намалим риска от подобни заболявания и нивата на холестерола ще се нормализират. При едно от изследванията се оказва, че в приблизително един килограм броколи се съдържат около 200 калории, които със сигурност водят до ситост. От друга страна, обаче, яденето на продукти, които съдържат малко количество мазнини в себе си води до чувство за глад и се стига до прекомерно хранене. По тази причина се смята, че при всеки човек е строго индивидуално, и се определя количество, при което се достига до удовлетворителни нива.

При следването на специална програма се стига до извода, че хората могат да надхитрят чувството си за нужда от консумацията на мазнини като постепенно свикнат да приемат правилно количество калории, с което ще се чувстват добре и сити дори и без наличието на мазнини. Когато се избегне желанието и нуждата от приемането на мазнини, консумираното количество от тях ще бъде много по – малко, това ще доведе до намаляне на теглото и до нормализиране ма нивата на холестерол в кръвта.

На кои храни да наблегнем?

Притикин открива, че зелените зеленчуци, картофите и рибата имат способността да придават чувство за ситост и пълнота. При тези храни се съдържат много малки количества или изобщо не се съдържат мазнини, и затова са предпочитани от хората, тъй като са здравословни и засищат глада. Зърнените зеленчуци също се препоръчват. Червеното месо и мазнини под всякакъв вид са забранени. Това е диета, при която не се позволяват случайните похапвания на чийзкейк, чипс или дори песто. В този режим на хранене не съществува такова нещо като здравословна мазнина. Зехтина не се използва.

Какви са ползите?

Много от изследванията извършени в Центъра за дълъг живот са на хора, които имат критични нива на холестерол и са пред операция, която са избегнали. При диетата се губи значително количество от теглото. Физическите упражнения са забавни и увлекателни. В заключение можем да кажем, че хората посетили центъра Притикин са променили живота си и са стопили доста килограми здравословно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.