Необходими калории за деня при диета за отслабване | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Необходими калории за деня при диета за отслабване | Gotvarstvo.Net

Необходими калории за деня при диета за отслабване

Диета за отслабване
Необходими калории за деня при диета за отслабване

Най-съществено значение за лечението на затлъстяването има диетичното хранене.Постепенно се снижава  енергийния внос с храната, като се изхожда от идеалната телесна маса на болния.
Изчисляване на идеалната телесна маса.Изчисляване на дневната нужда от калории, отнесени към идеалната телесна маса
Приема се, че средно на 1 кг телесна маса са необходими 30-35 ккал (126-146 кДж). Оттук се изчисляват дневните нужди от енергия  като се вземат предвид условията на труд, характерът на работата, възрастта, полът. Известно е, че мастната тъкан практически формира наднормената телесна маса при затлъстяване  тя се състои от 86 г тлъстини и 14 г вода за 100 г тъкан. Оттук може да сеизчисли, че за намаляването на телесната маса със 100 г е нужно да се приемат около 800 ккал (3350 кДж) по-малко от необходимите (при разграждане на 1 г мазнини се отделят 9,3 ккал или  39кДлж).

Диетата за отслабване трябва да отговаря на следните изисквания:
1. Храната да бъде богата на плодове  зеленчуци, на витамини и минерални соли и в същото време бедна на енергия. Организмът не трябва да се лишава от необходимите му белтъци, витамини и минерални вещества.
2. Готварската сол не трябва да бъде повече от 3-4 г за денонощие. Това означава, че храната не бива да се соли допълнително.
3. Течностите трябва да се ограничат до 800-1200 мл за денонощие.
4. Белтъците в диетата трябва да са в границите на нормата, т. е. 1,5 г на кг телесна маса, или общо 100 r за денонощие. Добре е да се приема диетична извара, бедна на мазнини,  богата на белтъци (до 18 %). Освен това тя съдържа липотропни фактори – метионин, холин и др., които спомагат за извличането на отложените те в чернодробните клетки мазнини. Много полезно е консумирането на прясно подсирено сирене.
5. Мазнините в диетата се ограничават значително – до 50-70 г за денонощие. Важно е да се ограничават максимално маслото, свинската мас, овчата лой  и да се консумират предимно растителни мазнини.
6. Тъй като при затлъстяването холестеринът в кръвната плазма е повишен, както и в мастните депа, необходимо е да се ограничават продуктите, които съдържат значителни количества холестерин – яйчният жълтък, мозъкът, черният дроб, животинските мазнини, шоколадът и какаото.
7. Въглехидратите се редуцират силно – до 200 г в денонощие, като бързо всмукващите се
захари не надвишават 80-90 г за денонощие. Да се помни, че излишните 25 г захари се превръщат в 10 г мазнини, които се натрупват в мастните депа.
8. При затлъстяване от Първа степен енергийният внос се намалява с 20 %, при II степен – с 40 %, при III и IV степен – с 60 %.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.