Протеинова диета – За или Против | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Протеинова диета – За или Против | Gotvarstvo.Net

Протеинова диета – За или Против

Нищо чудно, че общественото внимание е приковано от протеиновите диети след като привържениците й са холивудските звезди и знаменитости.
Въпросът е дали протеиновите диети са последното научно достижение или са просто трик на производителите на хранителни добавки?

Всяка  протеинова диета има своите специфики, но всички препоръчват две неща:
Консумирането на храни, богати на протеини като например яйца, месо, риба и сирене.
Приемът на храни, богати на въглехидрати  да бъде ограничен.

Аргументи за:
Знае се  че твърде много въглехидрати причиняват свръхпроизводството на хормона инсулин, чиято основна функция е да обезпечи клетките с глюкоза и да задържи нивото на захарта в кръвта за сметка на усвояването на глюкозата от тъканите.
Работата на инсулина е да изблъсква захарта от кръвообращението и да я съхранява в мускулите и черния дроб като допълнителен източник на енергия под формата на гликоген; когато депата се  запълнят, излишъка се превръща в мазнини.
Друг аргумент в полза на протеиновите диети е, че когато въглехидратите се консумират целодневно, кръвните нива на глюкоза постоянно са високи, при което непрекъснато се отделя инсулин.
Според някои защитници на протеиновите диети така клетките стават по-неподатливи на въздействието на хормона. Това състояние е известно като инсулиново противодействие. По този начин глюкозата вече не е изблъсквана толкова ефективно в мускулите и черния дроб и по-голямо количество се съхранява под формата на мазнини.

Аргументи срещу:
Противниците на протеиновата диета твърдят  „Въпреки че изброените доводи звучат като валидни научни аргументи, те имат своите пропуски”.
Според тях  инсулинът само спомага въглехидратите да се превърнат в мазнини, ако приемете повече калории, отколкото е необходимо.
Учените твърдят, че е неправилно да се хвърля вината върху въглехидратите за инсулиновото противодействие. Всъщност затлъстяването обикновено го причинява, а това е по-вероятно да се случи при преяждане с богати на мазнини храни.
Протеиновите диети също може да не са съвсем здравословни.
Приемането на повече протеини е свързано с натоварване на отделителната система при определени случаи намаляване на калциевите нива.
Според някои лекари тези диети крият опасност от заболявания.
Американската асоциация за борба със сърдечните заболявания предупреди, че протеиновите диети също увеличават риска от сърдечни заболявания, защото прекомерното приемане на животински протеини води до прекомерно приемане на животински мазнини ( интересно е какво биха казали за протеиновите добавки при които нивото на мазнините е под 2% ) , повишаващи нивото на холестерола в кръвта.
Някои крайни  диети препоръчват такова ограничаване на въглехидратите, че дори основните потребности на мозъка не могат да бъдат задоволени. За да компенсират това, тялото отделят вещества, наречени кетони. Кетоните заместват горивото което тялото би получило от въглехидратите. Проблемът е, че при високи нива (кетоацидоза) има симптоми като гадене, замайване и неприятен дъх на ацетон. Крайните нива на това състояние може да са с летален изход

Извод:
Независимо от многото минуси, протеиновaта диета действително спомагат за редукция  на тегло и телесни мазнини.
Протеините подтискат глада по-добре от въглехидратите и мазнините, така че е логично определени количества да бъдат включени при нискокалорична диета. Разумно е от друга страна и да намалите празните въглехидрати като например сладки, бисквити и подсладени напитки, защото те предизвикват инсулиновия пик  за разлика  полизахаридите (сложни въглехидрати) като нишестето.
Изследвания показват, че жените отслабват по-лесно, ако консумират по-малко монозахариди и приемат повече бавни въглехидрати като макаронени изделия, пълнозърнест хляб, овес и бобови храни.
Някои изследователи вярват, че Средиземноморския тип диета с по-малко въглехидрати има отслабващ ефект. Въпреки това се препоръчва умереното съчетаване на храни – 45% от калориите да са въглехидрати, без увеличаване на протеините и преминаване към по-здравословни растителни мазнини като зехтина за компенсиране на разликата в калориите.

Най-важното все пак е, че само тази диета при която изгаряте повече калории отколкото приемате ще ви позволи да намалите теглото си .  При изследване, направено от Центъра за клинични фармацевтични изследвания в USA,  учените стигнали до извода, че възрастни хора с наднормено тегло, подлагащи се на протеинова диета, консумират 1000 калории по-малко на ден отколкото преди диетата. Така че отслабването е гарантирано.
Така че  независимо от това какво предпочитате,  макаронени изделия или месни продукти – магичен начин за постигане на желаната фигура няма. Най-добрият вариант е да се придържате към рационален и здравословен тип хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.