Боровинките предпазват от рак на дебелото черво | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Боровинките предпазват от рак на дебелото черво | Gotvarstvo.Net

Боровинките предпазват от рак на дебелото черво

Откритите съставни части на боровинките са един доста обещаващ напредък в изследванията за борбата с рака на дебелото черво, според ново проучване.

Учени от американски университет откриват съставка в боровинките при изследвания направени върху животни. Тази съставка се нарича птеростилбен, която намалява раковите поражения и спира възпалението на биологичните гени в организма. Това изследване е представено на годишната среща на Американското Дружество по химични изследвания през март.

Според професор в химично – биологичния отдел, нуждата от добавяне на повече от дребните безкостилкови плодове и особено боровинките към нашето меню е наложителна и изключително полезна. Въпреки всичко, откритите съставки в боровинките не са лекарство за рака на дебелото черво. Те са просто средство за предоставяне на стратегия за предотвратяването на тази болест с натурални продукти.

Изследването се провежда с помощта на 18 плъха, които имат симптоми на рак на дебелото черво и последствията при тях са изключително близки до тези причинени от същата болест при хората. Всички плъхове са поставени на хранителен режим, но на половината към храната се добавя и птеростилбен. След осем седмици, при плъховете, които са консумирали птеростилбен се наблюдава намаляне на раковите клетки с 57% в сравнение с другата група плъхове.

Ракът на дебелото черво е на второ място по причинени смъртни случаи в Америка. Той е свързан с поемането на наситени мазнини и калории. Птеростилбена би могъл да преобърне този процес.

Доказано е, че боровинките, особено тяхната кожа съдържат вещества, които понижават нивото на холестерола.

Боровинките са богат източник на антоцианин, което е причината за техните антиоксидантни качества. Боровинките също така са богати на олеинова киселина, която помага за предотвратяването на риска от появата на рак.

Боровинките също са много полезни за зрението и намаляват кръвната захар, което означава, че са подходящи при захарен диабет.

При направени проучвания в САЩ през 1997 година боровинките се нареждат на първо място сред 43 други плода по действие на антиоксиданти, като по – високо съдържание на антиоксидантни вещества са открити в дивите боровинки. Боровинките предпазват организма от редица заболявания, а също така забавят стареенето и отслабването на мозъчната дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.