Брюкселското зеле предпазва срещу всички видове болести | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Брюкселското зеле предпазва срещу всички видове болести | Gotvarstvo.Net

Брюкселското зеле предпазва срещу всички видове болести

Брюкселското зеле предпазва срещу всички видове болести

брюкселско зеле

Изследователи на хранителните вещества в растенията открили в Брюкселското зеле съставки, които подпомагат защитната система на организма ни в борбата срещу рака и други опасни болести. Брюкселското зеле, както и други кръстоцветни зеленчуци, „обезоръжават” причиняващите рак химикали и едновременно с това подсилват ензимите, предпазващи организма ни от отравяне.

Проучвания на Холандски изследователи водят на мисълта, че Брюкселското зеле предпазва организма ни от рак като поддържа ДНК-то ни здраво. ДНК-то е отговорно за разделянето на клетките в организма ни. Когато структурата на ДНК-то ни се наруши, клетките могат да започнат да се разделят по-бързо от нормалното, което може да доведе до образуването на раков тумор. Не малко изследвания доказват, че Брюкселското зеле има способността да предпазва ДНК-то ни от нарушения.

Изследователите направили проучване, като разделили група здрави мъже на две. Едната група изяждала по 300 грама Брюкселско зеле на ден, докато втората нямала никакви кръстоцветни зеленчуци, включени в диетата си. След три седмици, мъжете яли Брюкселско зеле имали с 28% по-малко нарушения на ДНК-то си.

Намалете ракът на храносмилателните органи с Брюкселско зеле

Хранителните вещества в Брюкселското зеле предпазват организма от хетероциклични амини, които са причиняващите рак съставки в месото, печено на скара или въглен огън. Тези карциногени обикновенно се свързват с рака на дебелото черво. Проучване, направено с животни, показва, че тези, на които е даван сок от Брюкселско зеле и хетероцикличен аминокарциноген са по-малко склонни да се разболеят от рак.

Животните, на които било давано Брюкселско зеле имали намален брой предракови клетки в дебелото черво, черния дроб, както и драстично намаляване на предраковите поражения на черния дроб. Тези невероятни резултати са резултат от силната способност на Брюкселското зеле да предпазва организма от отравяне и да прочиства дебелото черво.

Брюкселското зеле съдържа също влакна, които подхранват клетките, изграждащи стените на дебелото черво и предотвратяват заболявания с него, включително и рак.

Брюкселското зеле помага при рак на пикочния мехур

Други проучвания показват, че Брюкселското зеле предпазва от рак на пикочния мехур. Диетите на 697 души, диагностицирани с рак на пикочния мехур, били сравнени с тези на други 708 души на същата възраст, пол и етническа принадлежност, които били физически здрави. Средният дневен прием на Брюкселско зеле, както и на други кръстоцветни зеленчуци е бил значително по-малък при болните от рак, от колкото при здравите хора. При тези, които приемали Брюкселско зеле и кръстоцветни зеленчуци рискът от заболяване на рак на пикочния мехур бил с 29% по-нисък, от колкото при тези, които го приемали най-малко.

Най-голяма била ползата при хората с най-висок риск от рак на пикочния мехур, включително мъже, пушачи и по-възрастни хора.

Свойствата на Брюкселското зеле срещу рака на пикочния мехур идват от високите му нива на изотоцианити, които са силни анти карциногени. Те преминават през пикочния мехур за да бъдат изхвърлени, което ги прави особено силни срещу тази форма на рак.

Предпазване от рак на гърдата

Сулфорафанът се отделя от Брюкселското зеле и е доказано, че той ускорява процеса на отделяне на ензими от мерния дроб, които предпазват организма от отравяне с химикали, причиняващи рак. Изследване показна, че сулфорафанът може да спре разпространението на ракови клетки в гърдата, дори и ако те са в по-напреднала фаза.

Защита срещу рак на простатата

След проучване направено на 1 000 души в Центъра за изследване на рака в Сеатъл, бе доказано, че яденето на 28 различни вида зеленчуци на седмица намалява риска от рак на простата с 35%. При тези, които обаче са консумирали 3 или повече кръстоцветни зеленчуци наседмица, рискът от рак на простата намалял с 44%.

Много хора твърдят, че не обичат да ядат Брюкселско зеле. Ако и Вие не сте фен на този невероятен зеленчук, опитайте се да го нарежете на малки парченца и го наръсете върху салата. Няма да можете да усетите вкуса им, но въпреки това ще получите подсилващи здравето Ви и защитаващи организма Ви от болести съставки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.