Гроздето – плода на боговете | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Гроздето – плода на боговете | Gotvarstvo.Net

Гроздето – плода на боговете

Най-ранните хора, които са оценили качествата на гроздето са ловците и събирачите на плодове от пре-цивилизационната ера.

Учените считат, че произхода на гроздето води началото си от региона на Черно море в Източна Европа и след това бива разспространено на юг към Близкия Изток. Най-ранните данни за култивиране на гроздето са от преди около осем хиляди години, през 600 г. пр. н.е. в Месопотамия. Четири хиляди години по-късно гроздето бива разпространено във Финикия и Египет, а след това и в целия свят от мореплавателите.

Началото на винопроизводството е положено от древните гърци. Както всичко останало, те дори имат и Бог, кръстен на гроздето и гроздовия сок – Дионис (който по-късно еволюира в Бакхус, Бог на виното).

Направата на вино от гърците е станало в голяма степен случайно, тъй като гроздовият сок ферментира много бързо. Това, което те са произвеждали е било гъст, сладък сироп, който са разреждали с вода, а в някои случаи са го подправяли с билки, мед, а понякога дори и сирене … и тази напитка се е считала за достатъчно добра за пиене.

След 400 г., с падането на римската цивилизация, изкуството на отглеждане на грозде и направата на вино от него става традицията и е било извършвано само от монасите в някои манастири във Франция и Германия. Винопроизводството се превръща в изкуство в техните ръце.

Пиенето на обикновен гроздов сок е било доста трудно до към деветнадесети век, когато става възможна пастьоризацията. През 1869 г. неферментиралият гроздов сок става напитка сам по себе си.

Днес, съществуват почти 40 – 50 сорта грозде, които се отглеждат в света, като с хибридизация се развиват и още нови сортове.

Като един естествено богат източник на антиоксиданти, гроздето е безценно със своята стойност на хранителни вещества. В действителност, много диетолози твърдят, че гроздето помага за намаляване риска от две от най-смъртоносните болести в света, а именно коронарна болест и рак. Под формата на гроздов сок, гроздето е известно със способността си да пречиства черния дроб и да води до освобождаване на повече пикочна киселина от организма. Въпреки това, гроздовият сок не е прекалено опростена течност и се нуждае от повече слюнка и храносмилателни сокове, за да може да се храносмила лесно от организма и да не предизвиква спазми.

Освен очевидните добри ефекти, гроздето е също изключително богато на калий, който води до насърчаване алкалния баланс на кръвта и стимулира сърцето и бъбречните процеси. То също съдържа химикали, които помагат да се детоксифицира и изчисти организма.

Един интересен, но малко известен факт е, че гроздовите семена са по-здравословни, отколкото самия плод. Те съдържат мощни антиоксиданти, които служат за предотвратяване на преждевременното стареене, заболяване и загниване, чрез контролиране на свободните радикали. Това помага да се предотврати развитието на дегенеративни заболявания и инсулти. Всъщност, според някои проучвания, екстрактите в гроздовите семена са известни да съдържат до 50 пъти по-мощни анти-оксиданти от витамин Е и витамин С. Освен това те имат антивирусни и анти-канцерогенни свойства, а също така осигуряват свободна и плавна кръвна циркулация. Кожата на гроздето също притежава някои хранителни вещества, които тялото може да превърне в анти-ракови агенти.

Информация за статията
Гроздето – плода на боговете
Заглавие
Гроздето – плода на боговете
Описание
Началото на винопроизводството е положено от древните гърци. Както всичко останало, те дори имат и Бог, кръстен на гроздето и гроздовия сок - Дионис.
Автор
Издател
Gotvarstvo.Net
Лого

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.