Защо лука ни кара да плачем | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Защо лука ни кара да плачем | Gotvarstvo.Net

Защо лука ни кара да плачем

Много от вас най-вероятно са плакали, докато са рязали лук. Сигурно сте любопитни да узнаете защо това е така. Тук можете да намерите интересна информация за това какво ни кара да плачем докато режем лук.

Лукът е един от най-старите зеленчуци, познати на човечеството. Той се използва в широк спектър от хранителни продукти и рецепти като добавка за специален вкус. Съществуват различни видове лук според цветовете му. Основните две категории са зелен лук и стар лук. Старият лук може да бъде в бял, червен или жълт цвят. В зависимост от сорта, лука може да е пикантен, остър, лют или лек и по-сладък на вкус. Днес можем да си купим както пресен лук, така и замразен, консервиран, маринован и дехидратиран. Лукът може да се използва накълцан или нарязан на парчета за приготвянето на много ястия и салати. Нарязан лук се използва и като гарнитура.

Лукът притежава някои лечебни свойства, като има редица ползи за здравето. Той е полезен при лечението на настинки, диабет, сърдечни болести, остеопороза и други заболявания. В него се съдържат вещества, за които се смята, че съдържат антихолестерол и имат противовъзпалително и антиоксиданто свойство, при това са ефикасни в борбата срещу рака. В много страни, лукът се използва за лечение на възпаления. Продуктите, съдържащи екстракт от лук, се използват за лечение на локални белези. Лукът има ефекта да намалява кръвната захар, освен това е полезен за сърдечно-съдовата и стомашно-чревната системи; предлага защита срещу много видове рак и стимулира здравината на костите.

Защо лука ни кара да плачем?

Много хора използват лук в тяхното ежедневно готвене. Сигурно ви се е случвало да ви потекат сълзи докато режете лук. Чудите ли се защо това е така? Защото в клетките на лука има някои специфични вещества.

Подобно на повечето други растения, лукът е съставен от клетки. Тези клетки са отделени с мембрана в две секции. Едната страна на мембраната се състои от ензимите, а другата страна съдържа молекули, които се състоят от серни съединения. Когато режете лука, много от клетките се отварят и съдържанието от двете страни на мембраната се смесва – това предизвиква серии химични реакции. По време на тези реакции, се формират киселини, които незабавно се превръщат в летливи газове. Този газ достига до очите ни и реагира с водата в очите. Някои химични реакции се извършват в очите и там се формира сярна киселина. Тя причинява възпаление. Нервните окончания в очите са много чувствителни, а оттам очите болят при рязане на лук. Слъзните канали са стимулирани да произвеждат повече вода, за да разреждат дразнещата киселина, така че очите да са защитени.

Как да се предпазим от дразненето на лука?

Можете да предпазите дразненето на очите при рязане лук по няколко начина. Най-простия от тях е да държите главата си възможно най-далеч. Газът ще се разпръсне преди да достигне очите ви. Друго просто решение е, да носите очила докато режете лук – тези за плуване са най-подходящи. Въпреки това, ако в кухнята е пълно с пара, то тогава е възможно да не виждате през очилата. Ако обелите лука и го изстудите в хладилника преди рязане, това ще намали отделянето на газ до известна степен. Промяната в температурата променя съединенията, съдържащи се в лука. Можете да режете лука във вода или под течаща струя. След като сготвите лука, той предизвиква инактивиране на ензимите. Ето защо миризмата на полуфабрикати с лук е силна, но те не дразнят очите.

Според някои предположения, ако държите парче хляб, кубче захар или лимон, те ще погълнат летливите газове предфи да достигнат очите ви и по този начин ще ги предпазят от дразнене. Ако дишате с устата си, вместо с носа, можете да предотвратите достигането на много газ до очите. Докато режете една глава лук, избягвайте да режете неговите корени, тъй като те имат по-висока концентрация на ензими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.