Здравословните храни подпомагат ученето | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Здравословните храни подпомагат ученето | Gotvarstvo.Net

Здравословните храни подпомагат ученето

Важно ли е доброто хранене за успешното учене? С една дума – да.
Изследвания показват, че деца, които редовно закусват имат по-високи резултати на тестове, държат се по-добре и не са хиперактивни като децата, които пропускат закуската. Децата между 9 и 12 години, които приемат закуски с висок гликемичен индекс е доказано, че се хранят повече на обяд.

Закуската е важна

Коя закуска е добра за децата? Един добър пример за такава закуска е твърдо сварено яйце, филия пълнозърнест хляб с масло от ядки, парче плод и чаша нискомаслено мляко. Тофу, месото с намалено съдържание на мазнини и пълнозърнестите корнфлейксове са също добър избор на закуска. Протеините и фибрите от пълнозърнестите храни ще заситят детето ви до обяд.

Избягвайте да давате на детето си закуска, пълна със захаросан корнфлейкс, палачинки с бяло брашно и сироп – всички те ще заситят детето ви само за няколко часа, което съвсем не е достатъчно. Ако детето ви огладнява преди да е дошло времето за обяд, по-добре му дайте ябълка, пълнозърнести крекери, ядки и сирене, отколкото захарни сладки или крекери с бяло брашно.

Обядите в училище

Въпреки, че се заговори за здравословното хранене на децата и културата на родителите им в тази насока все още България е далеч от момента, в който училищните кафета и столове ще предлагат здравословна храна. Бързите закуски, снаксовете, пицата, чипсовете са обичайния избор на малчуганите в междучасията.

Яденето на здравословен обяд ще поддържа ума на детето ви в идеална кондиция, така че да може да учи следобяд. Да се убедят съдържателите на училищни кафенета да променят предлаганото от тях изисква твърде много усилия, но има много неща, които можете да направите. Можете да обясните на детето си, че ще се чувства по-добре и ще изкарва по-високи оценки ако се храни правилно и да му покажете кои храни са добри за него. Пакетирайте му обяд, който ще харесва и ще му е приятно да яде – така вероятността да си купи нездравословна закуска става много по-малък.

Междинни хапвания след училище

Дори със здравословна закуска и обяд, леко междинно хапване след училище ще зареди детето ви преди игра или писане на домашни. Шепа ядки или ябълка са добър избор, също както зеленчуци и дип. Дръжте чипса, захарта, газираните напитки, пастите и сладките извън къщата си. Изследване на Оксфордския университет показва, че захарните храни и тези с висок гликемичен индекс единствено засилват глада на децата.

Доброто хранене означава добро здраве за цял живот

Децата, които са приучени да се хранят здравословно взимат правилни решения относно храненето и като възрастни. За съжаление изследвания показват, че и обратното е вярно – децата с наднормено тегло стават и възрастни с наднормено тегло.

Научете децата си да се хранят здравословно. Ето няколко съвета:

Разгледайте заедно хранителните пирамиди и накарайте детето си да избере любими храни от всяка група.
Нека то участва в планирането на менюто, което включва здравословна порция протеини, зеленчук или два и плод за десерт.
За по-малките деца направете си дневник, в който да следите количеството плодове и зеленчуци, което приемат. За да поддържа здравето си човек се нуждае от поне 5 порции на ден – всеки ден!
Междинните храниения ще станат по-забавни ако експериментирате с различни рецепти заедно с децата си.

Ако детето ви се научи да се храни правилно, това ще има голям ефект върху живота му като възрастен. Важен е вашия личен пример – хранете се добре, спортувайте и направете здравословния живот семейно занимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.