Как се произвежда захарта? | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Как се произвежда захарта? | Gotvarstvo.Net

Как се произвежда захарта?

Захарта, която ние консумираме, е крайния продукт след обработката на захарното цвекло. До произвеждането на крайният продукт, който ние всички познаваме, се минава през няколко стъпки.

Прибиране на реколтата

Захарното цвекло се събира през есента и началото на зимата, чрез изравянето му от почвата. Именно заради това, след като бъде транспортирано до специализираните за производство на захар заводи, то се измива и се почиства от останалите листа, камъчета и другите буклуци преди да започне да бъде обработвано.

Добиване

Процесът на добиване на захарта започва с нарязването на цвеклото на малки резенчета. По този начин се увеличават частите, от които се извлича захарта. Извличането протича в дефузер, където тръстиката престоява около час в топла вода. Принципно дифузията е процес, при който цветът и ароматът на чая се получава от чаевите листа, потопени в топла вода в чайник. Тук обаче дифузерът тежи няколко стотин тона, когато е пълен с цвекло и вода. Той представлява хоризонтален или вертикален движещ се контейнер, в който парченцата цвекло бавно преминават от единия му край към другия, докато водата се движи в обратната посока. Това се нарича обратно течение, при което колкото повече водата се движи, захарният разтвор става по-силен и обикновено се нарича есенция.

Изстискване

Преминалите през дифузера парчета цвекло са мокри и водата в тях все още съдържа захар. За това след това те се изтискват в специална изтисквачка, за да може да се отдели колкото се може повече есенция от тях. Тази есенция се смесва с водата от дифузера, а изтисканото цвекло, вече станало на каша, се изпраща във фабрика за сушене, където се прави на хапчета, които са важна част от някои животински храни.

Карборизиране

Следващата стъпка от процеса е почистването на есенцията преди да бъде използвана за производството на захар. Това става с така наречения процес карбонизиране, при който малки съсираци от варовик се образуват в захарната есенция. Те, след като се развият в есенцията, събират всички частици, които не са от захар и след като бъде филтриран от есенцията, варовивът изважда със себе си и всички тези частици, които не са от захар. След това захарната есенция е готова за обработка, с изключение на това, че е много рядка.

Варене

Последната стъпка от процеса е поставянето на сиропа в огромна тава, която обикновено събира около 60 тона захарен сироп. Тук още повече вода се изварява докато състоянието на сиропа не стане подходящо за образуване на захарни кристали. Може би сте правили подобно нещо в училище, но не със захар, защото е доста трудно да направиш дорбе образувани захарни кристали. Щом се образуват, сместа от захарните кристали и есенцията се центрофугират зада се разделят, както при прането – дрехите се цетрофугират за да са сухи. След това захарните кристали се изсушават с горещ въздух и се опаковат, готови за доставка.

Продуктът

Крайният продукт е бял и готов за консумация, независимо дали от домакинствата или от производители на безалкохолни напитки. При производството на нерафинирана захар, тъй като не се извлича всичката захар от есенцията, има вторично производство на сладък продукт – меласа от цвекло. Използва се за производство на храна за едър добитък или се изпраща във фабрики за произвадство на алкохол. Меласата от цвекло няма същата миризма и вкус като мелозата от захарна трастика, затова не може да се използва за произвадство на ром.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.