Кофеинът и децата | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Кофеинът и децата | Gotvarstvo.Net

Кофеинът и децата

Повечето родители веднага биха заклеймили кофеинът като вреден за децата им и не биха им дали да отпият от чашата си с кафе, но същевременно редовно им предлагат напитки, съдържащи ободряващото вещество. Храните и напитките с кофеин са навсякъде, но е важно да ограничите вашето дете откъм такива продукти, особено когато то е по-малко.

Как кофеинът влияе на детето ви?

За разлика от други вещества, за кофеинът няма определен допустим дневен прием. Той представлява стимулант, който действа еднакво при деца и при възрастни. Кофеинът се произвежда в листата и семената на много растения, а също така се и синтезира изкуствено и се добавя към храните. Той стимулира централната нервна система и в по-малки количества създава усещане за бодрост.

При децата, както и при възрастните, твърде голямото количество кофеин може да причини нервност, смущения на стомаха, главоболие, трудно концентриране, трудно заспиване, повишен пулс, повишено кръвно налягане. При по-малките деца това твърде голямто количество всъщност изобщо не е голямо.

Макар и да съумеете да контролирате детето си и да не се стига до описаните крайни ефекти, има още причини, заради които да намалите още приема на кофеин:
Доказано е, че ежедневното пиене на газирани напитки увеличава риска от наднормено тегло при децата с 60%.

Заместването на чашата мляко с газирана или друга, съдържаща кофеин напитка лишава детето ви от възможност да получи по естествен начин нужните му витамини и минерали за растеж.

Пиенето на твърде много подсладени, съдържащи кофеин напитки може да доведе до проблеми със зъбите (кариеси) поради сладкото и разваляне на емайла заради киселинността. Струва ви се пресилено, че газираните напитки могат да причинят толкова щети? Помислете върху това – една кутийка недиетична, газирана напитка съдържа еквивалента на 10 чаени лъжици захар и 150 калории.

Кофеинът е диуретик, който принуждава тялото да изхвърля течности, а това води до дехидратация. Точното количество кофеин, което може да доведе до по-сериозна дехидратация е строго индивидуално и зависи от това до колко човека е свикнал с кофеина. Но за да сме от безопасната страна, намалете излишния прием на кофеин, особено при децата и при по-топло време.

Кои храни съдържат кофеин?

На този въпрос най-добре ще могат да отговорят етикетите на хранителните продукти. Най-общо казано това са колата, шоколада, шоколадовите сладки и десерти, някой видове газирани напитки, студенч чай, шоколадови и какаови напитки.

Какво представлява чувствителността към кофеин?

Чувствителността към кофеин е количеството кофеин, което ще предизвика реакция в човека и то е строго индивидуално. Принципът е такъв – колкото по-малък е човека, толкова по-малко кофеин е нужен, за да се предизвика ефект. Чувствителността се влияе от ежедневния прием на кофеин.

Хора, които редовно пият напитки, съдържащи кофеин скоро развиват ниска чувствителност към него. Това означава, че те се нуждаят от повече, за да постигнат същия ефект. Тази зависимост е същата и при децата. Кофеинът преминава през тялото за няколко часа. Той не се складира, но децата, поради по-високата си чувствителност и непривикналост могат да усещат ефектите от кофеина в продължение на 6 часа.

Спиране на кофеина
Можете ли да държите децата си без кофеин? Абсолютно! Най-добрия начин да намалите или спрете напълно приема на кофеин е като спрете газираните напитки. Предложете на детето си вода, мляко или пресен плодов сок. Направете пиенето на вода лесно за вашето дете, като я сипете в бутилка, която ще му е лесно да носи със себе си и с която няма да се задавя когато пие. Можете да сипвате чай или газирани напитки на децата си от време на време, но постарайте се да са без кофеин. Етикетите на храните и напитките ще ви дадат най-вярна информация коя напитка е добра за вашето дете.

Ако детето ви е вече тийнейджър и е започнало да пие по една чаша кафе на ден, то тя може да се превърне и в няколко, особено ако му предстоят изпити. Поговорете с него за това, че кофеинът не възстановява тялото, а само забавя преумората. Покажете му начини да се справя с ученето без да прекарва по цели нощи над учебниците. Така ще намалите нуждата на детето си от кофеин.

Не забравайте, че както към всяко друго вещество, към кофеинът се привиква и е трудно ако не и невъзможно да се спре от веднъж. Ако искате да спрете кафето и да дадете пример на децата си, направете го бавно. Иначе рискувате да получите главоболия, да се чувствате отпаднали и да не сте в настроение.

По специални поводи като рождени дни и празници оставете детето ви да се наслади на шоколадовите изкушения. В тези случаи приетият кофеин е в безопасни количества и не може да навреди. Както с всяко нещо – умереността е начина да запазите детето си от прекомерно приемане на кофеин, без да го карате да се чувства лишено от вкусотиите, които толкова много обича.

Автор: Мери Гавин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.