Лютите храни подобряват настроението и съня | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Лютите храни подобряват настроението и съня | Gotvarstvo.Net

Лютите храни подобряват настроението и съня

Различните кулинарни култури в световен план предлагат богато многообразие от храни и подправки, които добавят неповторим вкус на ястията, стимулират вкусовите усещания. Почитателите на лютите чушки, чилито, „горещите” сосове и лютия червен пипер доставят удоволствие не само на небцето си, но и даряват организма със здраве и сили.

Вижте кои са някои от малко популярните ползи за тялото ви от хапването на люто.

Оказва се, че подлютяването на ястията подобрява дишането. Лютите чушки имат отхрачващ ефект, освен това помагат на хора с астма, хроничен бронхит, емфизема, синузит и други респираторни заболявания. Лютото може да ви помогне да дишате по-леко, тъй като въздействат на запушените носови пътища.

Противно на повечето схващания австралийски учени твърдят, че чилито и лютите сосове подобряват съня. Изследователите са установили, че хора, които редовно консумират подлютени храни, заспиват много по-лесно и имат здрав сън. Освен това те се събуждат по-бързо и са изпълнени с повече енергия от тези, които не са почитателите на лютото. Все пак избягвайте да хапване люто непосредствено преди лягане.

Доказано е още, че горещите подправки имат благотворен ефект върху мускулите и подобряват състояния на артрит. Куркумата например намалява напрежението в сухожилията и костната дегенерация. Специфичната субстанция сиркумин (сircumin), съдържаща се в подправката, облекчава бързо артритните болки.

Лютите храни са добро природно лекарство за лечение и превенция на грип и настинки. Яденето на люти чушки стимулира потенето и намалява дискомфорта, изпитван по време на временните неразположения, причинени от настинките. Както стана ясно, лютото е добро средство и за отпушване на носа.

Интересна подробност е още, че лютите храни подобряват настроението. Лютите чушки повишават нивата на ендрофин и серотонин, които убиват болката и ни дават чувство на облекчение и наслада. Лютото може да действа и като антидепресант и мощно противостресово средство.

Все пак е важно да се знае, че хората с чувствителни стомаси е по-добре да се въздържат от люто. Всички останали спокойно могат да открият нови кулинарни и здравни от хапването на люто.

Източник: gotvach.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.