Масово затлъстяваме | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Масово затлъстяваме | Gotvarstvo.Net

Масово затлъстяваме

Затлъстяването, породено от заседналия начин на живот, се превръща в глобален проблем, предупредиха експерти от Световната здравна организация (СЗО), цитирани от Ройтерс. Почти двама от всеки трима души в САЩ на възраст над 20 години са с наднормено тегло или тенденция към затлъстяване.

Наднорменото тегло на населението е нараснало драматично през последните 20 години. През 2007 г. единствено в щата Колорадо затлъстяването е било проблем на по-малко от 20% от населението, а в цели 30 щата дебелите хора са били над 25%. Бързо нараства и броят на болезнено затлъстелите американци – те вече са над 9 млн. души.

С наднорменото тегло са свързани доста заболявания на сърцето, диабет от тип 2, някои видове ракови заболявания, високото кръвно налягане. При наднорменото тегло се увеличава рискът на от сърдечен удар, гинекологични проблеми и безплодие.

Всяка година затлъстяването струва живота на над 100 000 души в САЩ, а цената на този проблем достига 117 милиарда долара годишно.

Около 1, 6 милиарда възрастни са с наднормено тегло по цял свят, по данни на СЗО. Някога считано за проблем само в страните с високи доходи, наднорменото тегло през последните години се разпространява и в по-бедните държави. Поне 20 млн. деца на възраст под 5 г. по света са с наднормено тегло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.