Отказът от захар и витамини ще добави 15 години към живота ви | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Отказът от захар и витамини ще добави 15 години към живота ви | Gotvarstvo.Net

Отказът от захар и витамини ще добави 15 години към живота ви

Приученият към антиоксиданти организъм забравя да се защитава от свободните радикали. Немски учени установиха, че намаленият прием на глюкоза – простата захар, която се съдържа в хранителните продукти, например в бонбоните и плодовете, и се смята за основен източник на енергия за организма, – пуска в организма процес, който удължава живота.

Учените стигнали до този извод след направен над червеи експеримент, в резултат на който животът на червея се удължил почти с 25%. До това се стигнало вследствие на повишаването на нивото на така наречените свободни радикали – нестабилни молекули, които могат да навредят на организма, пишат учените в статия, публикувана в журнала Cell Metabolism. Хората обикновено се опитват да се борят със свободните радикали с помощта на хранителни продукти или напитки, които са богати на антиоксиданти, в частност на витамин Е.

Когато ограничили приема на глюкоза от червеите, това заставило техните организми да изработват повече свободни радикали. А след това бързо се активирали механизми, които защитавали организма от вредното въздействие на свободни радикали, разказва ръководителят на изследването ендокринологът Майкъл Ристов от Германския институт по хранене на човека. «По време на експериомента организмът на червея изработваше повече свободни радикали, което активизираше защитните механизми срещу тях. Лошото в крайна сметка води към добро.», – разказва той.

По мнение на Ристов, организмът се нуждае от глюкоза, но прекомерните дози са опасни.

Учените отдавна са забелязали, че червеите и маймуните с тяхната нискокалорична диета живеят по-дълго. Но новото изследване показва, че не калоричността на храната влияе върху продължителността на живота, а количеството употребявана глюкоза.

Това изследване за пръв път посочва вероятната причина да се смята, че антиоксидантите, които дълго време са считани за вещества, които помагат за запазване здравето, могат да донесат повече вреда, отколкото полза.

Групата немски учени използвала химическо вещество, което блокирало способността на червеите да преработват глюкозата. Това удължило живота на червеите с почти 25% (това при човека се равнява на 15 години). При червеите, които са лишени от зависимостта си от глюкозата, се увеличило изработването на енергия от някои клетки, което довело до появата на повече свободни радикали. Те на свой ред накарали организма на червея да изработва ферменти, които усилват защитата от вредни молекули, пояснява Ристов.

Но когато някои червеи получили антиоксиданти и витамини, тези вещества неутрализирали свободните радикали и не позволили на организма да изработи защитна реакция. «Последните данни показват, че разпространеното използване на антиоксидант в качеството на добавки в храната на човека може да доведе до нежелателни поседствия», – пишат изследователите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.