Петелът - символизъм и традиция | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Петелът - символизъм и традиция | Gotvarstvo.Net

Петелът – символизъм и традиция

Петелът е символ на множество добродетели. Редица народи от далечния изток му предписват смелостта и храбростта като основна черта, както и надеждността, великодушието му и пр. Други олицетворяват наперената му походка като проява на гордост, понякога и надменност. Петелът е и предвестник на слънцето. Всички знаем, че щом започне да кукурига, скоро ще започне и денят с изгрева, затова той е и митологически слънчев символ. Свързан е с множество вярвания, обичаи, традиции, за които знаем малко.

Петелът е известен и с неговите кулинарни качества. Ето защо има дни, когато е част от нашата трапеза като се готви предимно на специални поводи и празници, тъй като е символичен сам по себе си. Готви се рядко, тъй като неговата роля е да опазва и опложда семейството си от множество кокошки, което го прави ценен не само за тях, но и за самия стопанин. Птицата е красива и интересна да се наблюдава, затова често носи и носталгия, когато сме планирали тя да бъде част от обяда или вечерята ни. А съберем ли два петела на едно място – сещате се, става интересно. Може с часове да наблюдаваме вълнуващи битки за надмощие, целящи да спечелят сърцата на красивите ни кокошчици. Как се перят само…

Ако разполагаме с голямо дворно място, ние може да отглеждаме спокойно дозина от тези красиви, наперени птици, и е нормално често да консумираме от тях не само по време на поводи. Но повечето семейства, които живеят в градовете нямат тази възможност, затова слагат на трапезата си тази символична птица рядко и най-вече на големи християнски празници като Петровден, Архангеловден и др., както и предимно за здраве на някои по-лични празници като имен ден, рожден ден, кръщене и пр.

Готвенето на петел не е нещо кой знае колко по-различно от това да приготвим кокошка или друга питомна птица. При дивите птици определено има разлика в начина на приготвяне на гозбите и те приспадат към спецификата на ловната кухня. Питомните птици обаче като петел, кокошка, пилета и т.н. може да приготвим по най-различни методи чрез пържене, варене или печене, както и да ги комбинираме. Най-разпространените гозби са яхниите с пилешко, ястията с картофи, гозбите със зеленчуци и ориз, пилешките чорби, супи и варива.

Както и да изберем да приготвим нашият специалитет с петел, важното е да го приготвим с много желание и любов. Той символизира достатъчно добродетели и чрез вкусно приготвената гозба от него ние може да отправим редица благопожелания към нашите близки и приятели, с които ще го споделим, както и към нас самите. За добрият апетит на нашата трапеза ще спомогне чаша бяло или червено вино, разбира се. Наздраве!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.