Пунш | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Пунш | Gotvarstvo.Net

Пунш

Пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на 17век. Индийското му име „панча“, което в буквален превод значи „пет“, показва, че пуншът се състои от пет съставки – чай, захар, арак, вино и вода. Прибавят се също и подправки като канела и карамфил, понякога и индийско орехче.
За най-голямото количество горещ пунш, през 18-ти век пише един френски автор – Пол Ребу. В мраморен басейн, построен специално за целта, близо до лимонова гора се изливат 1200 бутилки ром, 1200 бутилки вино малага и 400 литра вряща вода. Добавят се на части 600 ливри (около 500 кг) захар, 200 счукани на прах индийски орехчета, след което се изстисква сокът на 1600 лимона.
В лодка от слонова кост млад моряк разбърква с весла, също от слонова кост, така получената смес, след което, обикаляйки по края на басейна с лодката, започва да сервира напитката на наредените около басейна 600 гости, насядали амфитеатрално. Церемонията продължила, докато се изпие целият този „океан“.
Приготвянето на пунша не е особено сложно, но има няколко особености, които трябва да се спазват.
Горещата вода трябва винаги да бъде скоро сварена; водата, която дълго време е вряла, не е подходяща; горещата вода никога не трябва да се налива направо върху алкохолната напитка, тъй като тя загубва своите ароматични качества; високоалкохолната съставка се прибавя накрая; пуншът не трябва много да се подслажда.
Пуншът се сервира в стъклена чаша с дръжка и метална поставка, предварително затоплена и с поставена в нея лъжичка. Пуншовете не възбуждат апетита и затова се поднасят винаги след ядене. Сервират се с лъжичка в чашата.
Безалкохолните пуншове могат да бъдат студени или горещи, приготвят се с чай, а понякога с мляко, с прибавка на различни сиропи, сокове, подправки, яйца и т. н. Може да се приготвят в чаши хайбол, в които се и поднасят, или пък в специални чаши за пунш. Ако в пунша има подправки, трябва да се изчакат 5-10 минути, за да се абсорбират ароматичните вещества. Студените пуншове се сервират с лед и сламка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.