Тиквите – състав, свойства и приложение в здравословното хранене | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Тиквите – състав, свойства и приложение в здравословното хранене | Gotvarstvo.Net

Тиквите – състав, свойства и приложение в здравословното хранене

Тиквите притежават ценни хранителни свойства, поради което имат широка употреба в храненето. Съдържат  11-16 % сухо вещество,  от които средно захари  6,17-9.45 %, като в някои сортове захарта достига до  15 %, мазнините 0,13 %, азотните вещества  0,8 %, целулозата около 1 %. Те съдържат минерални вещества – калий, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, кобалт и др. Съдържат също  витамин С,  витамин РР,  В2, В1, каротин  (провитамин А). Мускатната тиква е по-богат източник на каротин  и от морковите (до 16 мг %).
Тиквите са ценна диетична храна. Те по хранителност почти се изравняват с картофите. Препоръчват се при лечебното хранене при заболявания на сърдечно-съдовата система, най-вече, когато болестта е съпроводена с отоци. Препоръчва се и при заболявания на черния дроб и на жлъчния мехур.  Тиквата лесно се усвоява от организма, което я прави особено полезна при оздравяващи, както и при хора в напреднала възраст. Тиквите се препоръчват в медицината като пикочогонно средство, а  тиквените семки – като противоглистно средство.
Особено ценни са тиквите с оранжева и с ярко жълта месеста част, защото те са по-богати на каротин.
В прясно състояние тиквите се съхраняват лесно. Плодовете трябва да бъдат напълно здрави, с неповредена от болести или неприятели кора. Помещението в което ще се съхраняват трябва да бъде сухо и температурата в него да не пада под  нула градуса по Целзий. Най-добре тиквите се съхраняват  при температура от 1 до 14 градуса по Целзий и относителна влажност на въздуха 70%. Тиквите се нареждат върху дебел пласт слама – 1 и 1/2 м. Не понасят ниските температури, затова при застудяване те трябва да се покриват с дебел пласт слама.

Източник: recepti.plamcom.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.