Цвеклото е перфектно за вашата диета | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Цвеклото е перфектно за вашата диета | Gotvarstvo.Net

Цвеклото е перфектно за вашата диета

Цвеклото има няколко основни разновидности, но когато говорим за кулинария, най-често имаме предвид червеното цвекло. Само една порция може да зареди тялото с енергия и да понижи кръвното налягане.

Консумацията на цвекло, според някои данни, предпазва от рак, ограничава болките при артрит и подпомага отслабването. Добре е то да присъства в чинията ни дори всеки ден.

ЦВЕКЛОТО ПОМАГА ПРИ ОТСЛАБВАНЕ

Цвеклото има сладък вкус, но купичка от него съдържа само 60 калории, при това в комбинация с изобилие от фибри. Това превръща този зеленчук в перфектната храна при желание да контролираме теглото си.

Захарите в цвеклото са въглехидрати, тъй като постъпват в организма под натуралната си форма. За разлика от бялата захар, калориите в червеното цвекло са комбинирани от много хранителни вещества и фитохимикали.

САМО ЕДНА МАЛКА ПОРЦИЯ (70 Г) СОК ОТ ЦВЕКЛО ПОНИЖАВА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ С 2%

Пак само една такава порция цвекло е нужна за увеличаване на времето, което професионални гмуркачи могат да прекарат под вода, като им помага да задържат дъха си с 11% подълго.

Установено е, че велосипедистите, които пият по една голяма порция (500 мл) сок от цвекло, могат да карат с до 20% повече време.

ЦВЕКЛОТО Е НАТУРАЛЕН АФРОДИЗИАК

Едно от най-рано откритите (от древните римляни) свойства на цвеклото било повишаването на либидото. Много растения са се считали за афродизиаци от дадена култура в определен момент, но в този случай става дума за нещо повече.

Цвеклото може да увеличи потока на кръвта. Повишеното кръвоснабдяване в областта на гениталиите е един от механизмите на действие и на фармацевтичните препарати, създадени с тази цел. Цвеклото съдържа и високо количество от минерала бор, който е директно свързан с производството на човешките полови хормони.

ЦВЕКЛОТО Е МОЩЕН АНТИОКСИДАНТ

Антиоксидантите помагат за възстановяването на тялото от натрупаните през деня травми и износвания

на тъканите, известни ни повече с популярния израз “стареене”. Цвеклото е отличен източник на добре известни мощни антиоксиданти като витамин С и манган, но всъщност не дотам известните антиоксиданти в този зеленчук са с основен принос за истинските му ползи.

Кървавочервеният цвят на цвеклото произтича от група мощни антиоксиданти, наречени бетаини. Тези вещества помагат за ограничаването на риска от рак, сърдечни заболявания, диабет, различни възпаления.

ЦВЕКЛОТО Е СРЕДСТВО ЗА ДЕТОКСИКАЦИЯ

Антиоксидантите в цвеклото доказано подпомагат т.нар. втора фаза на прочистване. По време на нея токсични вещества се комбинират на химично ниво с малка група хранителни вещества.

Тази комбинация неутрализира токсините и ги прави достатъчно водноразтворими, за да се изхвърлят

през урината. Това е дълбоко пречистване на клетъчно ниво, което може да осигури дългосрочни ползи за здравето ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.