Чудото на чесънът | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Чудото на чесънът | Gotvarstvo.Net

Чесънът – подправка с лечебно действие

Чесънът е  популярна подправка  в нашата кухня. Той има богат и разнообразен химичен състав. Луковицата  му съдържа  36,7 % сухо вещество,  1,44% минерални соли, от които  най-много калий, натрий, калций, фосфор, магнезий, сяра,  силиций и др.,  витамини от групата В, Д, С и др.  Той съдържа етерично масло,  на което се дължи  специфичната му миризма. В него се съдържат големи количества фитонциди, поради което той е едно от най-сигурните предпазни средства  срещу коремен тиф, дизентерия, дифтерит, както и други заразни заболявания. Само две скилидки от него  са достатъчни да убият причинителя на туберкулозата и други инфекциозни болести в устната кухина. Съдържа естествени антибиотици.

Има противоглистно, противомикробно и жлъчегонно действие. Чесънът унищожава болестотворните микроорганизми в червата. Засилва отделянето на жлъчен сок с  което подобрява храносмилането. Притежава пикочогонно действие и понижава  кръвното налягане. Чесънът понижава холестерола в кръвта, предотвратява  развитието на атеросклерозата в кръвоносните съдове. Има данни, че  чесънът понижава нивото на кръвната захар и служи като противоотрова  при оловно отравяне.

В научната медицина чесънът се приема като  добро антисептично средство  и се прилага за лечение на атеросклероза, астма, болести на дихателните органи, а също и при някои стомашно-чревни заболявания.
Чесънът се забранява в диетичното хранене  на болни със стомашно-чревни  смущения и чернодробни  страдания.

Съвети:

  • Когато купувате чесън, избирайте закръглени, твърди глави, които да тежат в дланта ви. Отстранете тънката външна ципица, за да откриете скилидките. Отделете толкова от тях, колкото изисква рецептата, обелете ги и отрежете твърдото крайче от долната им страна. Въпрос на вкус е дали ще счукате на кашица обелените скилидки.
  • Съхранявайте отчасти използваните и неизползваните глави чесън на прохладно и сухо място, но не в хладилника, където има вероятност да мухлясват.

Как да се справим с миризмата на чесън?

Много хора се тревожат, че ще миришат неприятно на чесън след неговата консумация. Дъвчете магданоз или смучете резенче лимон, което ще ви помогне да се отървете от неприятния дъх.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.