Антиоксидантите | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Антиоксидантите | Gotvarstvo.Net

Антиоксидантите

Кислородът може да бъде вреден

Всички знаем, че кислородът е необходим за човешкия живот и без него не можем да съществуваме. Парадоксално обаче, кислородът е включен също в токсични реакции, които увреждат клетките и могат да доведат до тяхната смърт. Човек понася вредното действие на кислорода само защото в хода на еволюцията си е развил мощни защитни механизми, които свеждат до минимум неговите токсични ефекти. Повечето от вредните въздействия на кислорода се дължат на образуването и активността на високо реактивни съединения на кислорода, много от които са свободни радикали – нестабилни и много високо реактивни химически видове. Свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения предизвикват верижни окислителни реакции в организма, които увреждат клетките.

В организма ни се образуват повече от 2 кг вредни съединения на кислорода годишно

Реактивни съединения на кислорода се образуват непрекъснато в човешкия организъм като резултат на нормалните метаболитни процеси. Натрупване на свободни радикали става особено при физически натоварвания, при възпалителни процеси, при пушенето на цигари, под въздействие на радиация, ултравиолетовата светлина, озонът, замърсителите на околната среда, някои лекарства, стресът от най-различен характер. Ако свободните радикали не се инактивират те могат да увредят всички клетъчни съставки.

Кои са вредните ефекти на кислорода?

За съжаление, нашата естествена защита срещу уврежданията, причинявани от свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения е несъвършена, тя може да ги ограничи, но не и да ги предотврати напълно. Вредното действие на свободните радикали е свързано с процесите на стареенето. Свободните радикали предизвикват развитието на старческата катаракта, както и свързаното с възрастта увреждане на ретината, наречено макуларна дегенерация. Нарушенията в имунната функция, настъпващи с възрастта се свързват също с реактивните кислородни съединения. Окислението, предизвикано от свободните радикали играе роля в сърдечно-съдовите заболявания, като от една страна се включва в развитието на атеросклерозата, а от друга страна – в уврежданията, които настъпват по време на сърдечния инфаркт и мозъчния инсулт. Вредното действие на свободните радикали е една от основните причини за развитие на раковите заболявания. Окислението играе роля в развитието на някои неврологични заболявания като Паркисоновата болест и дискенизията, увеличава неблагоприятния ефект на травматичните увреждания, на невротоксините. Реактивните съединения на кислорода уреждат спермените клетки, като намаляват техния брой и влошават качеството на спермата. При физически натоварвания. (тежка физическа работа, активен спорт) се увеличава консумацията на кислород, предизвикваща натрупване на свободни радикали, които могат да доведат до мускулни увреждания. Свободните радикали играят роля и във възпалителните заболявания, например ревматоидният артрит, гломерулонефритът.

Ние можем ефективно да се защитаваме чрез храната

Човешкият организъм има няколко механизма за защита срещу свободните радикали и другите реактивни съединения на кислорода.

Важна линия на защита включва редица вътреклетъчни ензими. Минералите селен, цинк, манган и мед са включени в структурата на тези ензими или определят тяхната активност. Ако приемът на тези минерали е недостатъчен, ензимната антиоксидантна защита е лоша.

Друга важна линия на защита включва група съединения с ниско молекулно тегло, които имат способността да свързват директно свободните радикали и да ги обезвреждат. Извънклетъчно действат водно разтворимия витамин С, а в клетъчните мембрани и липопротеините, които са богати на мастни киселини, действат мастноразтворимите витамин Е и каротините. Коензим Q също е мембранен антиоксидант.

Флавоноидите и други полифенолни съединения също притежават мощно антиокислително действие, като обезвреждат свободните радикали и продуктите на окислителните процеси.

Всичките тези антиоксиданти се намират в хранителните продукти. Ето защо храненето е основен фактор в създаването на добра защита срещу окислителното действие на свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения, за намаляването на процесите на стареене, и за понижаването на риска от основните съвременни “убийци” на човека – сърдечният инфаркт, мозъчният инсулт и раковите заболявания.

Колкото по-богата е храната на витамин С, Е, каротини, коензим Q, биофлавоноиди и на минералите селен и цинк, толкова по-устойчив е организмът ни срещу опасните кислородни съединения. Многобройни проучвания показаха силна връзка между консумацията на определени хранителни продукти, богати източници на антиоксидантни вещества и заболеваемостта и смъртността от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Особено голямо е значението на зеленчуците и плодовете, които са основните източници на антиоксиданти.

Храни, полезни за нашата антиоксидантна защита

И така кои са полезните храни, богати на антиоксидантни вещества?

  • Моркови, домати, салати, марули, спанак, лапад, киселец, магданоз, зелен лук и чесън, кайсии, тиква – богати са на каротини, (зеленчуците, спанакът и броколи са богати също на коензим Q).
  • Портокали, грейпфрут, лимони, киви, червени и зелени чушки, ягоди, малини, чай и мармалад от шипки, броколи – богати са на витамин С.
  • Слънчогледово олио, зехтин, орехи, бадеми, лешници – богати на витамин Е.
  • Месо (постно), риба и други морски продукти, пълнозърнест (черен) хляб, боб, леща, соя – богати са на цинк, селен, коензим Q.
  • Червено вино, черно грозде, боровинки, къпини, лук, зелен и черен чай, какао, кафе, ябълки – богати на биофлавоноиди и други полифенолни антиоксиданти.

Необходимо е да изяждате ежедневно минимум по 400 грама плодове и зеленчуци, за да може те да оказват предпазно действие по отношение развитието на сърдечно-съдовите и раковите заболявания. Разбира се, най-полезно е те да бъдат сурови, тъй като при консервирането и готвенето се губи голяма част от витамините. Същото се отнася и за растителните масла – те са много по-полезни при използването им като салатни мазнини. С месото трябва да се внимава, то не бива да се консумира в големи количества, не повече от 3 пъти в седмица и трябва да е постно. Наред с полезните минерали с антиоксидантно действие и други необходими хранителни вещества, месото съдържа мазнини, богати на наситени мастни киселини, които увеличават нивото на холестерола в кръвта и риска за развитие на атеросклероза.

Витамините и минералите на хапчета – за или против?

Ако спазвате диета за намаляване на теглото или специфичен диетичен режим като част от лечението на определено заболяване, ако сте изложени на въздействието на високи нива вредни вещества в околната среда, ако се подлагате на прекомерни физически натоварвания, тогава е трудно да си осигурите хранене, достатъчно богато на антиоксиданти. В такива случаи е препоръчително да подпомагаме организма си като взимаме допълнително като добавка към храната антиоксидантни витамини, минерални вещества и други вещества във формата на таблети, капсули или сироп. Така значително ще увеличим възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали. Химическият състав на синтетичните витамини и минерали е същият като в натуралните хранителни продукти, биологичното им действие е същото. Трябва обаче да се внимава да не се предозират – всичко полезно, когато се взима в много големи количества може да има вреден ефект. Следвайте указанията на опаковките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.