Безалкохолните напитки – за и против | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Безалкохолните напитки – за и против | Gotvarstvo.Net

Безалкохолните напитки – за и против

Безалкохолните напитки участват в ежедневния питеен режим на човек повече от сто години. Те са голяма група от разнородни видове напитки, като това, което ги обединява е, че са със съдържание на алкохол не повече от 0.5%. Безалкохолни напитки са:

  • натуралните плодови и зеленчукови сокове;
  • сиропи;
  • нектари;
  • натурални газирани сокове;
  • тонизиращи газирани напитки;
  • ароматизирани напитки;
  • газирана вода.

Натуралните сокове са получени от пресни плодове и зеленчуци, без добавени консервиращи вещества, с или без добавка на захар. В зависимост от начина на консервиране те са пастъоризирани (консервирани с химични вещества) и стерилно филтрирани. Натуралните сокове са богати на биологично активни вещества – витамини С, РР, бета-каротин, флавоноиди, микроелементи – калий, магнезий, манган, цинк, мед. Те са източници на плодова захар, пектини, органични киселини. Натуралните сокове имат благоприятен ефект върху отделителната система, алкализиращо действие, понижаващ кръвния холестерол ефект. Натуралните сокове, без добавена захар (захароза) съдържат предимно фруктоза и са подходящи за включване в диетотерапията на болни с обменни заболявания.

Соковете от дини, пъпеши, круши, ягоди, грозде имат добро разхлабващо и диуретично действие. Соковете от дюли, боровинки и малини действат адстрингентно, а тези от череши и грозде влияят благоприятно върху чернодробната и жлъчна функция.

Сиропите съдържат плодова съставка и значително количество захар, поради което са неподходящи за лица с наднормено тегло и нарушения във въглехидратната обмяна.

Нектарите съдържат пресовани плодове или зеленчуци, захар и органични киселини. Независимо от запазеното съдържание на витамини в тях, поради високото съдържание на захароза те внасят повече калории в сравнение с натуралните плодови сокове. Не се предпочитат при диети за отслабване и при диабет.

Тонизиращи напитки, са тези, които съдържат кофеин. Съдържанието на кофеин в тях се нормира, така че в чаша от 250 мл кока-кола се съдържа не повече от 23 мг кофеин, а в същото количество пепси-кола – 25 мг. Диетичната кола съдържа същото количество кофеин, но е с по-ниско съдържание на захар. За сравнение, чаша нес кафе (150 мл) съдържа 65 мг кофеин, а чаша кафе еспресо-115 мг. Тонизиращите напитки съдържат значително количество добавена захар и при висока консумация те могат да бъдат значителен източник на празни калории, което не трябва да бъде пренебрегвано.

Плодовите напитки от типа на швепс, малина, ягода и др. съдържат плодов концентрат, захар, киселини, ароматизиращи вещества, вода, въглероден двуокис. Те съдържат различен процент плодов концентрат, но повечето съдържат и до 12% добавена захар. Не се препоръчват при диабетици и лица с обменни заболявания.

Ароматизирани напитки от типа на лимонадата съдържат аромати, оцветители, захар, киселини.

Безалкохолните напитки, приемани в умерено количество обогатяват дневния питеен режим на човек. Те не могат да бъдат самостоятелна причина за редица заболявания или неблагоприятни състояния, в което често биват обвинявани. Те не водят до затлъстяване. Наднорменото тегло е в резултат на нарушен баланс между свръхприем на енергия и нисък енергоразход в резултата на намалена двигателна активност. Богатите на захар напитки са допълнителен източник на калории, но при интензивни физически занимания те нямат неблагоприятен ефект. За лица, които държат да намалят приема на калории са разработени „диетични“ видове напитки, които са практически без добавена захар. Те не са свързани и с възникване на кариеса, който по-скоро е резултат на лоша устна хигиена, ниско съдържание на флуор в питейната вода и прекомерна консумация на рафинирани захари от всякакви други източници. Прекомерната употреба на безалкохолни напитки се свързва с нарушения в костната система и риск от възникване на остеопороза. Това е единствено в случаи, когато те замества изцяло млякото, което е основен източник на калций. При нормален калциев прием и достатъчно активен начин на живот, те не създават риск.

Безалкохолните напитки са част от ежедневието и успешно задоволяват дневните потребности от течности на възрастен човек, които са 1.5-2.0 литра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.