Вегетарианството | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Вегетарианството | Gotvarstvo.Net

Вегетарианството

Вегетарианството намира все по-голямо разпространение. Основната причина за това е, че когато вегетарианската диета е построена правилно и е балансирана, тя в най-голяма степен се доближава до съвременните препоръки за здравословно хранене.

Научните проучвания показват, че вегетарианците страдат по-рядко от сърдечно-съдови и ракови заболявания, от затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет, остеопороза, имат по-добра физическа издръжливост и по-голяма продължителност на живота.

Има различни видове вегетарианство, като основните групи са:

пълните вегетарианци, които не консумират никаква животинска храна

лакто-ово-вегетарианци, които освен растителни продукти приемат мляко и млечни продукти и яйца. Има разширен вариант, които включва и консумацията на риба, който аз лично препоръчвам, тъй като рибата е ценна и здравословна храна и наистина ще бъде жалко да липсва от диетата.

Вегетарианската диета, която е богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни и ядки лесно и в голяма степен успешно посреща потребностите от общи белтъци, въглехидрати, мазнини и повечето витамини и минерали.

Основните критични аспекти, специално при пълната вегетарианска диета е осигуряването на пълноценен белтък и витамин В12.

Белтъкът е доста широко разпространен в растителните продукти. Освен това ние се нуждаем от много по-малко белтък, отколкото обикновено се счита. Сега е установено, че в зряла възраст (18-60 години) средно дневните белтъчни потребности са 0.8 г на кг тегло, а над 60 годишна възраст 1 г на кг тегло. За да се осигури прием на пълноценен белтък трябва да се консумират разнообразни растителни продукти, добри източници на белтък, тъй като за разлика от животинския белтък, в белтъка от различни растителни източници, съдържанието на някои незаменими аминокиселини е ниско. Затова запомнете следната лесна формула:

ЗЪРНЕНИ ХРАНИ

ЯДКИ + БОБОВИ (БОБ, ЛЕЩА, СОЯ) + = ДОБРОКАЧЕСТВЕН БЕЛТЪК

СЕМЕНА

За лакто-ово-вегетарианците и тези, които включват риба в диетата си този проблем не съществува, тъй като рибата, млякото, млечните продукти и яйцата съдържат високо качествен белтък. Препоръчва се обаче, консумацията на по-ниско маслени млека и сирена, както и яйца не повече от 3 броя седмично за намаляване приема на наситени мастни киселини и холестерол, които повишават риска от атеросклероза. Ако сте на разширена диета с риба, консумирайте я поне 2 пъти седмично.

Ние се нуждаем от много малко витамин В12 , само 2-3 мкг дневно. Но той се съдържа само в продуктите от животински произход. Има известен синтез на този витамин в червата, но той не става в участък, където витаминът се всмуква. В соевите продукти има известно количество витамин В12, обаче 90% от него са неактивни форми на витамина. Затова пълните вегетарианци е най-добре да взимат допълнително витамин В12 под формата на добавка към храната. Този витамин се натрупва в черния дроб на човека като запаси, които много бавно се изчерпват и това не налага ежедневния му прием.

Друг проблем, който се дискутира при вегетарианските диети е достатъчният прием на желязо, тъй като само месото и рибата са източници на лесно усвояемата форма на минерала. Доказано е, че витамин С в значителна степен подобрява усвояемостта на желязото от растителните продукти и достатъчният прием на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, заедно с растителните източници на желязо намалява риска от желязо-дефицитна анемия. Такова действие има и плодовата захар – фруктозата.

Добри източници на желязо са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, грахът, спанакът, копривата, лапада, зеленият лук и чесън, повечето ядки – кайсиеви, кашу, бадеми, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, какаото, тиквените семки, ряпата, повечето подправки – къри, канела, дафинов лист, риган, чубрица.

Богати на витамин С зеленчуци са червените и зелените чушки, зеленият грах, карфиолът, брюкселското зеле и обикновеното бяло или червено зеле, копривата, киселецът, магданозът, зеленият лук и чесън, старият чесън, репичките и ряпата, картофите, хрянът, цвеклото, а от плодовете – шипки, портокали, лимони, грейпфрут, киви, червено и черно френско грозде, пъпешите, ягоди, ябълки, дренки, кестени.

Достатъчният прием на калций при лакто-ово-вегетарианската диета не е проблем, тъй като млякото и млечните продукти са основните източници на добре усвояем калций . При пълните вегетарианци също може да се постигне достатъчен прием на този минерал, тъй като по-малкото му съдържание в диетата, води до по-доброто му усвояване, а по-ниският прием на белтък, който е характерен за този вид хранене намалява екскрецията (изхвърлянето) на калция. Добри източници на калций са следните растителни продукти: бобови храни, ядки, пълнозърнест хляб, листовите зеленчуци – киселец, коприва, спанак, сушени плодове.

Започнете постепенно с въвеждането на вегетарианската диета, като отначало ограничите, а след това изключите месото и месните продукти, животинските мазнини.

Добре балансираната вегетарианска диета е база за добро здраве и дълъг живот.

Пълно вегетарианство обаче не се препоръчва при деца, бременни и кърмещи жени, тъй като в тези периоди потребностите от качествен белтък, витамини и минерали са по-големи и съществуват сериозни рискове от хранителни дефицити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.