Вредни ли са хапчетата за отслабване? | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Вредни ли са хапчетата за отслабване? | Gotvarstvo.Net

Вредни ли са хапчетата за отслабване?

Свръхтеглото и затлъстяването са сериозен здравен проблем в почти всички страни в света, включително и в България.

Доказано е, че храненето и физическите упражнения са ключът към отслабването. Не е лесно обаче да промениш стила си на живот, това изисква последователност и голяма упоритост, което е и базата на големия бум в предлагането на пазара на различни ”чудодейни хапчета за отслабване”.

У нас са популярни два медикамента, които се прилагат по лекарско назначение главно при хора със затлъстяване.

Xenical действа в стомаха и тънките черва, като блокира действието на ензима липаза, който разгражда мазнините от храната и така намалява с около 30% всмукването им. Неблагоприятният му ефект е, че наред с мазнините може да намали и всмукването на мастно разтворимите витамини (А, Е, Д, К и каротините), съдържащи се в храната. Затова при дълготрайна употреба на Xenical е нужно да се вземат между храненията допълнително поне витамин А и Е, най-добре в специални водноразтворими форми.

Ако паралелно с взимането на медикамента съдържанието на мазнините в храната не се намали, в резултат на голямото им неусвоено количество може да настъпи образуване на газове, разстройство, мазни и зацапващи изпражнения. Xenical се препоръчва при хора със затлъстяване – с индекс на телесна маса (телесно тегло в кг/ръста в см2) над 30 или със свръхтегло с индекс на телесна маса 27-30, но с наличие на един или повече сърдечно-съдови рискови фактора – високо кръвно налягане, висок холестерол или диабет.

Reductil е медикамент, който въздейства върху централната нервна система (мозъка) и то по два начина – увеличава чувството на ситост и повишава обмяната на веществата. Reductil има ефект, но той може да увеличи кръвното налягане, да влоши съществуващи сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, застойна сърдечна недостатъчност, аритмия или мозъчно заболяване; също така бъбречна или чернодробна недостатъчност, хипертиреоидизъм и затова има редица противопоказания за приложението му. Възможна е появата на сухота в устата, безсъние, запек. Reductil трябва да се прилага под лекарски контрол и се препоръчва при сериозно затлъстяване или свръхтегло, придружавано от диабет или висок холестерол.

На пазара може да намерите различни хапчета за отслабване, които са регистрирани като “добавки към храната”. Тяхната роля е да подпомагат действието на диетата и физическите упражнения. Част от тях включват съставки, чието действие е насочено главно към повлияване функциите на инсулина и оттук потискане на апетита и стимулиране изгарянето на мазнините. Такива са минералът хром и хидрокси лимонената киселина, която се намира в значителни количества в екстракт от плодове на растението Гарсиния.

Хромът включван в хранителните добавки не предизвиква странични ефекти, когато се приема до 200 мкг дневно, но може да повлияе въздействието на медикаментите, които се взимат от хората с диабет. Затова диабетиците трябва да употребяват продукти за отслабване, съдържащо хром под лекарски контрол. Странични ефекти на хидрокси лимонената киселина не са установени, но последните данни за нейния ефект са противоречиви.

Друга голяма категория добавки към храната предназначени да подпомагат отслабването включват продукти, които засилват “термогенезата” или изгарянето на калориите. Такова действие има кофеинът. Вещества, които стимулират изгарянето на калориите се съдържат в растенията ефедра, гуарана, готу кола, горчивия портокал.

За ефедрата се установиха много вредни действия върху здравето – увеличаване на кръвното налягане, сериозни сърдечни проблеми и мозъчен инсулт, поради което хранителни добавки, които я съдържат са забранени в България и в много страни на Европа, независимо от това, че са разрешени в САЩ с предупреждение за опасностите от нейната употреба.

Действието на гуараната и готу колата се дължи на съдържащия се в тях кофеин. Хапчета, съдържащи кофеин, също трябва да се взимат с внимание, поради известното му действие да предизвиква сърцебиене, нервност, безсъние; някои хора също така имат свъхчувствителност към кофеина. Кофеинът не предизвиква хипертония, той само временно увеличава кръвното налягане с няколко пункта, но трябва да се взима в ограничени количества и с внимание от лица с хипертония.

Някои хапчета за отслабване разчитат на действието на йода, който се съдържа в екстракти от водорасли. Йодът стимулира функцията на щитовидната жлеза и в резултат обмяната на веществата. При продължителна употреба хапчетата може да предизвикат сърцебиене, аритмия. Не трябва да се взимат от хора със заболявания на щитовидната жлеза.

Популярни са продуктите, съдържащи хранителни влакнини (целулоза, трици, гуарова гума и др.). Те набъбват в стомаха и червата без да се всмукват и създават известно чувство за ситост. Идеята е когато се вземат преди ядене да намаляват чувството на глад. Няма обаче научни доказателства, че тяхната употреба води до реално намаляване количеството на консумираната храна. Прекалената и редовна употреба на хапчета с растителни влакнини може да доведе до намаляване всмукването на редица минерали от храната.

Главна съставка на много хапчета за отслабване е т.нар. читозан, който се получава от черупките на ракообразни. Той свързва известна част от мазнините в храната и така намалява тяхното всмукване. Едновременно с това обаче той блокира и всмукването на мастно разтворимите витамини.

Редица хапчета и чайове за отслабване съдържат билки със силно разхлабващо или диуретично (засилващо отделянето на урина) действие. При употребата на тези продукти теглото се намалява в резултата на загубата на течности, а не на мастната маса в тялото. Пример за билки с изразено разхлабващо действие са сена, алое, зърнастец, каскара саграда. Те могат да предизвикат коремни болки, гадене, повръщане, а хроничната им употреба може да доведе до запек или хронична диария. Растения с диуретично действие, които се включват в тези хапчета и чайове са глухарче, копър, мечо грозде, полски хвощ, целина, коприва и др. Редовната употребата на продукти с разхлабително и диуретично действие може да доведе до сериозни здравни проблеми – обезводняване, нарушения в баланса на електролитите, сърцебиене, даже фатални (смъртоносни) сърдечни реакции.

През последните години се появиха добавки към храната, съдържащи мастната киселина “конюгирана линолева киселина” и пируват. Експерименти върху животни са показали, че те може да намаляват количеството на мазнините в организма, но данните от изследванията върху хора са недостатъчни и неубедителни. По принцип те са безопасни в прилаганите количества.

Напоследък хитът е екстрактът от зелен чай. Установено е, че антиоксидантите и кофеинът, съдържащи се в него увеличават с около 35% изгарянето на мазнините. Страничните ефекти и ограниченията, свързани с кофеина се отнасят и за екстракта от чай.

Не очаквайте чудеса при употребата на различните хапчета (чайове) за отслабване. Освен, че са скъпи, техният ефект е временен, а голяма част от тях не са безопасни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.