Гладуването – ползи и вреди | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Гладуването – ползи и вреди | Gotvarstvo.Net

Гладуването – ползи и вреди

Лечебното гладуване през последните години се препоръчва и прилага от някои лекари, независимо, че не е прието като традиционен метод на терапия (лечение) на заболяванията.

Гладуването се отнася към методите на алтернативната медицина, наред с медитацията, релаксиращата хидротерапия, акупунктурата, аромато-терапията, билколечението.

Методът на гладуването има претенции, че позволява на оздравителния потенциал на организма да действа по-ефикасно, тъй като осигурява физиологична почивка и намалени изисквания, които стимулират нормализацията на функциите и възстановяването, независимо от вида на нарушенията. Това не означава, че гладуването може да има оздравителен ефект във всички случаи. Положителните ефекти на гладуването, които са описани включват:

 • намаляване на теглото (гладуването не се препоръчва като подход за отслабване, а се прилага при тежки форми на затлъстяване, за намаляване на някои от усложненията, които го придружават);
 • благоприятно повлияване на някои здравни проблеми на кожата;
 • детоксикация (пречистване), чрез увеличаване отделянето на вредните вещества от организма;
 • стимулиране възстановяването на тъканите;
 • намаляване на болката и възпалителните процеси.

Задължително при гладуването трябва да се пият много течности, не по-малко от 2 литра дневно.

Гладуване повече от два дни може да доведе до вредни ефекти върху здравето. Гладуване въобще или гладуване по-дълго от 2 дни не трябва да се прилага при:

 • Изтощение. Всеки, който е с поднормено тегло не трябва да гладува продължително време, независимо от причината. Ако изтощението се дължи на раково заболяване, туберкулоза, СПИН или нарушение в хранителното поведение като анорексия, не трябва да се прилага даже и краткотрайно гладуване.
 • Бременност. Съществува опасност за плода, особено ако жената е с диабет.
 • Кърмене. При гладуване има голяма вероятност отделянето на кърма да спре и да бъде много трудно да се възстанови.
 • Инсулин зависим диабет (тип 1). При този вид диабет въобще не трябва да се прилага гладуване. При диабет тип 2 (инсулин независим) се счита, че може да се прилага краткотрайно гладуване (1-2 дни), но нивото на кръвната захар трябва да се контролира от лекар.
 • Кърмачета и малки деца. Гладуването може да доведе до неблагоприятни за здравето ефекти. Счита се, че при по-големи деца (над 6 години) може да се прилагат 1 дневни гладувания, но под контрол от лекар.
 • Нарушения в бъбречната функция. Гладуването трябва да се избягва, тъй като поставя увеличени изисквания към остатъчната бъбречна функция.
 • Чернодробни заболявания и анемия – счита се, че краткосрочни гладувания (1-2 дни) могат да имат положителен ефект в общата стратегия на лечението.

Хора, които взимат лекарствени средства по някаква причина не трябва да прилагат гладуване, даже и краткосрочно, тъй като могат да настъпят непредвидими последствия за здравето. Това е особено важно за хората, които употребяват стероидни лекарства или са на някаква форма на хормон заместителна терапия.

Поради натрупването на голяма част от токсични вещества (отрови) в мастните тъкани на организма, гладуването може да не бъде безопасен избор на лечение. Във всеки случай продължителното гладуване (над 4 дни) създава условия за неконтролирано навлизане в кръвния ток на токсични остатъци или метаболити и е опасно, ако не се извършва под строг медицински контрол.

При гладуването може да настъпят “странични ефекти”, които обикновено са умерено изразени: главоболие, гадене и белезникави налепи по езика, объркване и сърцебиене, чувството за студ, усилване на телесната миризма, суха и напукана кожа, намаляване секрецията от лигавиците, мускулни болки.

При по-дълго от 4 дни гладуване може да се появят сериозни здравни проблеми като рязко спадане на кръвното налягане, бърз и слаб пулс, силна слабост, трудности с дишането, при появата на които гладуването веднага трябва да се спре. Може да се появят белези на бъбречни или чернодробни проблеми, да се повиши уреята в кръвта. Ето защо не трябва да се пристъпва необмислено към по-продължително гладуване, то задължително трябва да се извършва под наблюдение на квалифициран специалист, който контролира регулярно кръвното налягане, пулса и основните лабораторни показатели (изследвания на кръв, урина). Най-добре е това да се извършва в клинична (болнична) обстановка. Понякога традиционните методи на лечение не могат да помогнат и тогава хората търсят методите на алтернативната медицина. Но всеки трябва да знае, че те не са “чудотворни” и крият рискове за здравето, даже за живота и трябва да се прилагат много внимателно и под ръководството на специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.