Железен дефицит и анемия в детската възраст | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Железен дефицит и анемия в детската възраст | Gotvarstvo.Net

Железен дефицит и анемия в детската възраст

Железният дефицит е най-широко разпространения хранителен дефицит. Крайна фаза на неговото развитие е желязо-дефицитната анемия. Най-често се среща сред лица с повишени потребности от желязо, които трудно се задоволяват с обичайното хранене.

Най-рискови групи за развитие на железен дефицит са кърмачета, малки деца и бременни жени.

В кърмаческата и ранна детска възраст железният дефицит предизвиква нарушения в психомоторното и интелектуално развитие, а при бременни жени – повишава риска от аборт, преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло.

Желязо-дефицитната анемия се характеризира с ниско ниво на хемоглобин в кръвта. Железният дефицит е причина за повече от половината случаи на анемия.

Железният дефицит се дължи на нисък прием на желязо, нарушено усвояване на желязото в чревния тракт, повишени потребности или значителни загуби на желязо.

Желязо-дефицитната анемия създава сериозен риск в кърмаческата и ранната детска възраст. В този период от живота си, децата имат изключително интензивен растеж, прогресивно увеличаване на кръвния обем и повишени потребности от желязо.

При стойности на хемоглобин под 11 g/dL при дете между 6-24 месеца се поставя диагноза анемия.

Високата вероятност за възникване на анемия именно в тази възраст е, че млякото, което е основна храна има ниското съдържание на желязо.

Кои са най-сериозните рискови групи за заболяване от желязо-дефицитна анемия в ранната детска възраст ?

На първо място, това са децата захранени още в края на първия месец от живота си с краве мляко. Ниското съдържание на желязо в млякото и неговата ниска усвояемост са причина за анемия. Железният баланс се усложнява и от загубите на желязо с изпражненията, които се дължат на микрокръвоизливи в червата при кърмачета хранени с краве мляко в първите месеци от живота.

За съжаление, ранното захранване с краве мляко преди навършване на 7-9 месеца е обичайна практика в храненето, особено сред социално слаби и етнически групи. Предимството на кърменето в тази най-ранна възраст е, че желязото от майчината кърма се усвоява два пъти по-ефективно в организма в сравнение с това от кравето мляко.

Голяма вероятност за развитие на анемия имат недоносените и преждевременно родени деца. Железните резерви при тях са ниски и не могат да компенсират по-високия темп на растежа в сравнение с нормално новородени. Такива деца, особено когато се хранят единствено с майчина кърма трябва да получават допълнително железни добавки още след втория месец на живота.

При деца, които се хранят с адаптирани млека, трябва да се предпочитат обогатените с желязо продукти, които съдържат 12mg/L желязо, за разлика от обикновените в които желязото е около 1 mg/L.

Сериозно инфекциозно заболяване, чести диарии, паразити в ранната възраст са също предпоставка за развитие на желязо-дефицитна анемия.

Ниската консумация на храни, източници на желязо е причина за развитие на железен дефицит. Желязото в храните се съдържа под две формихемово и нехемово. Хемовото е високо усвоимо и неговата резорбция в организма не се влияе от други фактори. То се съдържа в животинските тъкани и органи, които съдържат хемоглобин и миоглобинмесо, птици, риба.

Нехемовото е слабо усвоимо и се съдържа в яйца, плодове и зеленчуци. Резорбцията на нехемовото желязо зависи от разтворимостта му в чревния тракт и от други фактори в храните, някои от които потискат, а други – стимулират резорбцията (всмукването) му.

Витамин С, както и животинските храни – месо, риба, птици улесняват резорбцията на нехемовото желязо.

Храни, които съдържат целулоза, танини, фосфати, полифеноли значително потискат желязната абсорбция (усвояване). Богати на вещества, потискащи усвояването на желязото са чаят, богатите на целулоза зърнени храни, соята, млякото.

Какви са последствията от желязо-дефицитната анемия в ранната детска възраст?

Неблагоприятни ефекти върху здравния статус, но също и върху физическото и психомоторно развитие. Когато анемията при кърмачета не се открие и не се лекува своевременно, се наблюдава намаляване на коефициента на интелигентност, те прохождат и проговарят по-късно в сравнение с нормални деца. Анемичните деца страдат по-често от инфекциозни заболявания, поради намалената им имунна функция, което също се отразява върху развитието им. По този начин желязо-дефицитната анемия в ранната детска възраст създава затворен кръг от неблагоприятни здравни последствия, които понякога остават необратими при липса на адекватна терапия.

Профилактиката на железния дефицит е по-ефективен начин за контрол на анемиите.

При нормално родени, естествено хранени бебета до шестия месец от живота не е необходимо даване на железни препарати. След тази възраст е необходимо включване на храни богати на желязо и витамин С – зърнени каши с желязо, месо, риба, плодове и зеленчуци. При едностранно хранене се налага даване допълнително на препарати, съдържащи желязо и витамини, улесняващи усвояването на желязото.

Профилактиката на желязо-дефицитната анемия в кърмаческата възраст започва още по време на бременността, когато се налага използване на железни препарати, дори когато нивото на хемоглобина е нормално.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.