Кафето | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Кафето | Gotvarstvo.Net

Кафето

Кафето е широко разпространена напитка, приготвяна от плодовете (зърната) на вечнозеленото кафеено растение – дърво или храст, разпространено предимно в страни със субтропичен климат (Латинска Америка, Карибите, Африка, Арабски полуостров, Индонезия).

Кафето е познато в много разновидности. Робуста и Арабика са двата основни вида кафе. Кафееното растение Робуста обитава предимно долини и дава плодове с по-високо съдържание на кофеин. Качествата на кафето зависят и от продължителността на печенето на зърната – по-дългото изпичане засилва аромата на кафето, както и от начина на приготовление на напитката. Едни от най-популярни са френско, американско, италианско, европейско, виенско, турско кафе. Инстантното кафе се получава при изсушаване на прясно смляно кафе.

Кафето съдържа кофеин колкото или по-малко от чаените листа – 1.5-3%, но в една чаша кафеена напитка се слага повече кафе. Кофеинът е естествено вещество, което се съдържа в много растения, най-известни от които са чаят, плодовете на колата, какаото. Той има изразено физиологично действие, като ободрява и стимулира организма, подобрява работоспособността, стимулира дишането и сърдечната дейност. Абсорбцията на кофеин от кафето в стомашно-чревния тракт е бърза и пълна. Кофеинът постъпва в кръвта и достига най-високо ниво 30-45 минути след питейния прием. Времето, за което организмът се освобождава от половината от приетия кофеин (неговите метаболити) чрез урината, при здрави хора е между 4-6 часа. Това време се удължава на 18-20 часа при бременни жени, както и при други особенни състояния. Някои хора са чувствителни към кофеина в кафето и други напитки и храни. При наличие на някои състояния (тревожност, депресия, напреднала възраст, бременни и кърмещи жени) кафето трябва да се ограничава до 2 – 3 малки чаши кафе дневно или да се избягва.

Не се препоръчва консумацията му при хора с високо кръвно налягане, диария, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, нарушения в мастната обмяна с повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, при ревматоиден артрит. Голямата консумация на кафе може да повлиява усвояването на желязото от храната и да засилва отделянето на калций с урината според някои изследвания. Голямата употреба на кафе от бременни жени, съчетана с други неблагоприятни фактори (тютюнопушене) увеличава риска от спонтанни аборти, ниско тегло на новороденото. Ето защо, консумирайте кафе за здраве и бодрост с мярка. Американската диетологична асоциация препоръчва употреба на кафе не повече от три чаши дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.