Кафето | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Кафето | Gotvarstvo.Net

Кафето

Кафето е широко разпространена напитка, приготвяна от плодовете (зърната) на вечнозеленото кафеено растение – дърво или храст, разпространено предимно в страни със субтропичен климат (Латинска Америка, Карибите, Африка, Арабски полуостров, Индонезия).

Кафето е познато в много разновидности. Робуста и Арабика са двата основни вида кафе. Кафееното растение Робуста обитава предимно долини и дава плодове с по-високо съдържание на кофеин. Качествата на кафето зависят и от продължителността на печенето на зърната – по-дългото изпичане засилва аромата на кафето, както и от начина на приготовление на напитката. Едни от най-популярни са френско, американско, италианско, европейско, виенско, турско кафе. Инстантното кафе се получава при изсушаване на прясно смляно кафе.

Кафето съдържа кофеин колкото или по-малко от чаените листа – 1.5-3%, но в една чаша кафеена напитка се слага повече кафе. Кофеинът е естествено вещество, което се съдържа в много растения, най-известни от които са чаят, плодовете на колата, какаото. Той има изразено физиологично действие, като ободрява и стимулира организма, подобрява работоспособността, стимулира дишането и сърдечната дейност. Абсорбцията на кофеин от кафето в стомашно-чревния тракт е бърза и пълна. Кофеинът постъпва в кръвта и достига най-високо ниво 30-45 минути след питейния прием. Времето, за което организмът се освобождава от половината от приетия кофеин (неговите метаболити) чрез урината, при здрави хора е между 4-6 часа. Това време се удължава на 18-20 часа при бременни жени, както и при други особенни състояния. Някои хора са чувствителни към кофеина в кафето и други напитки и храни. При наличие на някои състояния (тревожност, депресия, напреднала възраст, бременни и кърмещи жени) кафето трябва да се ограничава до 2 – 3 малки чаши кафе дневно или да се избягва.

Не се препоръчва консумацията му при хора с високо кръвно налягане, диария, язва на стомаха и дванадесетопръстника, гастрит, нарушения в мастната обмяна с повишаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, при ревматоиден артрит. Голямата консумация на кафе може да повлиява усвояването на желязото от храната и да засилва отделянето на калций с урината според някои изследвания. Голямата употреба на кафе от бременни жени, съчетана с други неблагоприятни фактори (тютюнопушене) увеличава риска от спонтанни аборти, ниско тегло на новороденото. Ето защо, консумирайте кафе за здраве и бодрост с мярка. Американската диетологична асоциация препоръчва употреба на кафе не повече от три чаши дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.