Кръвни групи и хранене – митове и реалност | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Кръвни групи и хранене – митове и реалност | Gotvarstvo.Net

Кръвни групи и хранене – митове и реалност

Поредното “революционно” откритие, основоположник, на което е американският лекар и природолечител Петер Д’Адамо е, че храненето на индивида се намира във взаимовръзка с типа на кръвната му група. За сетен път любителите на диетичните сензации бяха развълнувани. Според новата теория, хората от кръвна група ‘0’, които произхождали в историческото си развитие от ловци, за да се чувстват здрави и в добър физически и психоемоционален комфорт, се нуждаели от храна, богата на месо. Притежаващите кръвна група ‘А’, според създателите на това течение, по-скоро били привърженици на вегетарианските хранителни режими. Лицата с кръвна група ‘В’ най-добре понасяли яйца и млечни продукти, а тези с група ‘АВ’ – консумирали безпроблемно смесена храна.

Авторите на теорията за хранене според кръвните групи предлагат конкретни препоръки за регулиране на теглото и за добро здраве. Имат претенции да отчитат индивидуалността на типа обмяна на веществата и биологичния отзвук на организма към определен вид храна. Създателите на теорията сами възприемат своите препоръки като “нов вид разделно хранене”. Индивидът сам можел да си избере от огромното разнообразие храни, онези, които били полезни за кръвната му група. Авторите твърдят, че препоръките им не предразполагат към дефицити на едно или друго хранително вещество.

За съжаление и този път, създателите на “революционната програма” за хранене отново обещават жизненост, добро самочувствие и стройна фигура, като твърде механично обаче разделят милиардната човешка популация на четири групи. Едва ли, такъв възглед може да бъде възприет като сериозен и научно аргументиран. Нещо повече, без никакви сериозни обяснения храните се разделят на “полезни”, “неутрални” и “вредни”, като например в раздела за хранене на индивиди с кръвна група ‘А’, кайсиите са посочени съответно в “полезната” подгрупа, прасковите – в “неутралната”, а портокалите – във “вредната”. Обяснение за твърденията се търси в уязвимостта на храносмилателните органи, типа обмяна на веществата, податливостта на тези индивиди към определени метаболитни нарушения и др. Не на последно място, предложенията за дневно и седмично меню трудно могат да бъдат прилагани от различни националности, заради екзотичните комбинации на продукти в ястия и кулинарни изделия. Отделно, потърсилите себе си в теоретичното подразделение за предпочитание към определен вид храни, съобразно кръвната група, най-често остават разочаровани. Те просто се оказват индивиди с друг модел на хранене.

И в тази теория не се отчитат съвременните достижения на нутрициологията за подразделението на храните според състава им, пирамидата на здравословното хранене, баланса на хранителните вещества във всеки хранителен прием и общо за деня, за равновесието между енергоприема и енергоразхода, наследствените предразположености – все важни компоненти в удовлетворяването на физиологичните потребности, постигане и поддържане на оптимално тегло и в профилактиката на хроничните неинфекциозни болести, свързани с храненето.

Виж още…

Здравословно и диетично хранене според кръвната група – Група 0

Здравословно и диетично хранене според кръвната група – Група А

Здравословно и диетично хранене според кръвната група – Група B

Здравословно и диетично хранене според кръвната група – Група AB

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.