Минералната вода | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Минералната вода | Gotvarstvo.Net

Минералната вода

Водата е природен фактор, жизнено необходим за организма.

Потребностите на организма на човека от вода са равностойни на потребностите му от хранителни вещества. Нейното значение за организма е голямо и твърде многообразно, тъй като всички жизнени процеси са свързани с нея. Във водата се разтварят хранителните вещества. С водата се извеждат от организма отпадните вещества. Водата е тази необходима среда, в която протичат всички биохимични реакции. Тя осигурява обмяната на веществата в организма. В последните години наред с консумацията на обикновена чешмяна вода се наблюдава нарастваща консумация на минерална вода.

Минералните води се характеризират по: своя дълбок подземен произход; устойчив физико-химичен състав; безупречна природна чистота; лечебно-профилактично действие.

Пиенето на минерални води принадлежи към старите лечебни методи. Физико-химичният състав и свойства на минералните води определят профилактично-лечебните им качества, както и използването на много от тях като трапезни води за осигуряване на физиологичните потребности на организма. За профилактично-лечебния им ефект значение имат дозата и питейния режим. Приемането от организма не на единични, а на комбинация от природни соли в разтворено състояние е голямо предимство.

Минералните води, които отговарят по своя състав и свойства на изискванията на Световната здравна организация за питейни води и на Български държавен стандарт са подходящи за питейни цели. За пълноценното използване на профилактично-лечебните им възможности трябва да се има предвид балнеологичната класификация на минералните води в България:

I. Слабо минерализирани минерални води;

II. Средно и силно минерализирани минерални води;

III. Газови минерални води.

Около 70% от българските минерални води са слабо минерализирани и с предимно алкална реакция; те имат ниска концентрация на въглероден двуокис и по тази причина ниско солево съдържание. Слабо минерализираните минерални води имат широки профилактично-лечебни показания. Те са подходящи като трапезни води и при производството на хранителни продукти и напитки. Средно и силно минерализираните минерални води се използват предимно с терапевтична (лечебна) цел. Газовите средно и силно минерализирани минерални води са предимно сулфатни (съдържащи сяра) и са подходящи за лечебни цели.

Минералните води са подходящи да участват в здравословното хранене: като трапезни води (Горна баня, Хисар, Девин и др.), за приготвяне на детски храни (Белово, Панчарево и др.), за кариес профилактика (съдържащи калций и флуор минерални води), за профилактика и лечение на редица заболявания – стомашно-чревни, на черния дроб и жлъчните пътища, заболявания на бъбреците и пикочните пътища, за профилактика и детоксикация (пречистване) при радиационни облъчвания и др. За профилактика и лечение, минералните води трябва да се пият по лекарско предписание.

Предимства на българските минерални води са чистотата и тяхната неуязвимост по отношение на органични замърсители, поради дълбокия им произход. Голямо предимство е и широкото разнообразие на типове минерални води, което определя възможността за масовата им употреба като трапезни води и приложението им в диетотерапията на много заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.