Сутрешната закуска – за и против | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Сутрешната закуска – за и против | Gotvarstvo.Net

Сутрешната закуска – за и против

Древно-азиатската мъдрост: “Изяж сутрин цялата закуска, обяда си раздели с приятел, а вечерята дай на врага” е популярна и днес. От опит, хората са установили, че разнообразната и богата закуска не се отразява неблагоприятно върху теглото, обядът трябва да бъде дозиран, а вечерята – оскъдна. Съвременната физиология предоставя научното обяснение за това твърдение: Сутрин с най-висока активност протичат биохимичните процеси на разграждане на мазнини, а нощем – тези на синтез на мазнини.

През последните години в развитите страни се наблюдава нарастване броя на хората със свръхтегло и затлъстяване. Търсейки причините за този сериозен здравен проблем, се проведоха епидемиологични проучвания за изясняване влиянието върху теглото, както на енергийния хранителен прием, така и на разпределението на хранителните приеми през деня, т.е. – на хранителния режим. И при деца, и при възрастни, се установява пряка зависимост между оскъдната в качествен и количествен аспект сутрешна закуска и честотата на свръхтеглото и затлъстяването. Нещо повече, изследователите установяват, че приемът на пълнозърнести храни на сутрешна закуска има много по-благоприятен ефект по отношение на теглото, отколкото богатите на мазнини асортименти (филии с масло, сандвичи с колбаси, тестено-маслени изделия, сладкиши и др.). Явна причина за това са полизахаридите (сложните въглехидрати) в пълнозърнестите храни, чието продължително разграждане в стомашно-чревния канал подсигурява постепенен, но постоянен приток на глюкоза и фруктоза (монозахариди) към кръвния ток – доставчици на енергия за активно работещите органи – мускули, сърце, мозък и други. Сложните въглехидрати, за дълъг период след консумацията им, подсигуряват метаболизма с необходимата енергия. Зърнените асортименти в сутрешната закуска са също така и добър източник на витамини от група В – В1, РР, В6, фолиева киселина, на мастноразтворимите витамини А, Е, D. Те съдържат също фосфор, калий, калций и други макро- и микроелементи. По този начин зърнените разновидности в сутрешната закуска (тъмни видове хляб и макаронени изделия, овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, елда) предоставят богата гама от катализатори (кофактори, активатори) на обменните процеси, от които зависи оптималното ниво на енергийния баланс. Пълнозърнестите асортименти са добър източник и на хранителни влакнини (хемицелулоза, лигнин), които увеличават обема на приетата храна, създават усещане за ситост, регулират моториката на червата, нормализират чревната микрофлора, спомагат за изхвърлянето на крайни продукти на обмяната (холестерол, жлъчни киселини), токсични химически агенти внесени с храната и др.

Най-важно място в сутрешната закуска заема пшеничното зърно, следва ръжта, царевицата, овесът. За да се постигне добра балансираност и висока усвояемост на наличните в закуската хранителни вещества е необходимо тя да съдържа достатъчно количество свежи плодове и/или зеленчуци, а също и подходяща напитка – чаша нискомаслено прясно или кисело мляко, чай, изцеден плодов или зеленчуков сок, минерална вода. Посочените асортименти са съвременен заместител на високомаслените сандвичи с бекон, салам, жълти и бели сирена, яйца, пържени филии, мекици, мазни баници, високозахарни изделия и напитки.

Ето защо, на въпроса: “необходима ли е сутрешната закуска?”, отговорът на специалистите е категорично положителен. Проблемът е само в личния избор на подходящите асортименти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.