Храненето срещу вредните фактори на околната среда | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Храненето срещу вредните фактори на околната среда | Gotvarstvo.Net

Храненето срещу вредните фактори на околната среда

Известно е, че хората които се хранят добре боледуват по-рядко, прекарват по-леко повечето заболявания и се възстановяват по-бързо след преболедуване. Изложени на неблагоприятни химични фактори на окръжаващата среда те се адаптират по-лесно и запазват своята работоспособност. Както храненето като цяло, така и отделни съставки на храната могат да бъдат фактори, отговорни за адекватната адаптация на организма към вредните фактори на околната среда. Тези фактори могат да бъдат замърсители на въздуха, водата, хранителните продукти или пък да се отделят в конкретни производствени условия. Това са газовете, отделени от автомобилния транспорт, вредни елементи от промишлените производства, препарати използвани за растителна защита в селското стопанство. Неблагоприятните фактори могат да бъдат и физични – ниска и висока температура на въздуха и др.

С храната се приемат белтъци, витамини, минерални вещества, въглехидрати, мастни киселини, които участват в обмяната на веществата в организма и чрез това се ангажират и с обезвреждането на токсичните фактори. Установено е, че със съответно познаване на механизмите на действие на токсичните фактори, на тези действия може да се противопостави конкретен хранителен фактор – витамин, минерално вещество, аминокиселина или комбинация от хранителни вещества и храни. Тези взаимоотношения са дали основание да се развие направление в храненето наречено – „предпазно-професионално хранене„.

Работници, които произвеждат нефтопродукти, пластмаси, синтетични влакна и др. по време на работния цикъл са в контакт с редица химични елементи, които постъпват в организма по различни пътища – през кожата, белия дроб, устата. Те се метаболизират в организма, като тяхното метаболизиране е насочено към максимално обезвреждане на токсичното вещество, превръщането му в по-слабо токсично или бързото му извеждане от организма, преди да са настъпили необратими увреди. Обезвреждането на вредните вещества от околната среда се извършва най-често в черния дроб от ензимна система, наречена монооксигеназна, която действа в аспект на преработване на отровното вещество до по-малко отровно и подпомага извеждането му от организма в най-безопасна форма. Други механизми на обезвреждане представляват свързването на токсичното вещество със съединения, които го правят нетоксично или водно разтворимо, изхвърляне от организма чрез бъбреците, складиране в костната система в неактивна форма.

Счита се, че когато храненето на индивида доставя всички необходими хранителни вещества в достатъчни количества, системите в организма, които обезвреждат токсичните фактори работят оптимално. Установено е обаче, че когато храненето е бедно на някои вещества, например животински белтък, източник на незаменими аминокиселини, специално тези които съдържат сяра, чернодробната ензимна система, обезвреждаща отровите не работи ефективно. Последствията могат да бъдат необратими увреждания на черния дроб, с последващо вредно действие върху целия организъм. Известно е, че някои двувалентни тежки метали като олово и кадмий се усвояват от организма по механизми подобни на калция. Когато храненето е бедно на калций, лицата изложени на действието на олово и кадмий резорбират тези метали в по-значително количество и съответно токсичното действие е по-силно изразено.

Значение за модифициране на някои производствени вредни елементи, например органични разтворители, има съдържанието на мазнини в храненето. Превантивен ефект имат диети богати на полиненаситени мастни киселини, респективно растителни масла и наред с това достатъчно количество витамин Е. Антиоксидантните витамини Е, С, бета-каротин са задължителен елемент на предпазно-профилактичното действие. Те се противопоставят на генерирането на свободни радикали, които увреждат директно клетките. В някои случаи могат да се дават с профилактична цел някои микроелементи, които директно участват в ензими метаболизиращи токсичните вещества. Цинкът участва в редица ензими и неговото допълнително приемане би могло да подпомогне тези ензимни системи за ефективно справяне с отровите.

Един от най-популярните подходи на хранене в условия на вредности е даването на пектини – въглехидрати, които имат свойството да свързват някои вредни вещества в червата, особено метали. Пектините действат като гъба, която извежда непроменени металите и не им позволява да се резорбират в организма.

Създаването на профилактична диета изисква познаване на всеки конкретен вреден фактор и в зависимост от механизма на токсичното му действие търсене на най-удачната комбинация от биологично-активни вещества, които могат да подпомогнат организма за тяхното ефективно обезвреждане.

Най-общи принципи могат да бъдат следните:

  • Намиране на храни или препарати, които потискат усвояването на токсичния фактор в червата.
  • Симулиране обезвреждането на вече попаднал в организма токсичен фактор, чрез подпомагане обезвреждащия капацитет на черния дроб: нискомастни диети, богати на липотропни вещества, лецитин, антиоксидантни витамини.
  • Стимулиране функцията на бъбреците за извеждане на водноразтворимите вещества извън организма: чай, безалкохолни напитки, билкови чайове.
  • Подпомагане на конкретни ензимни системи, ангажирани в обезвреждането, чрез доставяне на конкретни есенциални вещества – микроелементи, минерали, витамини под формата на добавки към храненето или съответно обогатени храни.
  • Профилактичното хранене е част от здравословното хранене и затова трябва да се съобразяват принципите на здравословно хранене при изграждане на профилактична диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.