Хранене в “зоната” – претенции и критика | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Хранене в “зоната” – претенции и критика | Gotvarstvo.Net

Хранене в “зоната” – претенции и критика

Терминът “зоната” се използва в спортната практика за обозначаване физиологично състояние на психо-емоционален и физически комфорт, а също в лекарственото лечение на рака за определяне на оптималната доза, под и над която даден медикамент или не е ефективен, или интоксикира болния човек. През 90-те години на XX век американският лекар Бари Сиърс обозначи със същия термин названието на своя теория за поддържане на хормонален баланс и оптимално тегло чрез хранене. Авторът счита, че постигането на равновесие между съответни хормонални двойки от т.нар. група Ейкозаноиди, чрез правилно хранене, е предпоставка за добро здраве, трудоспособност и ефективна профилактика на затлъстяването.

В основата на теорията му се дава предпочитание на богатите на протеини и растителни мазнини, но бедни на въглехидрати диетични режими. Обяснението си авторът търси в баланса между хормоните инсулин и глюкагон. Всяка богата на въглехидрати храна покачва нивото на глюкозата в кръвта. За да се приспособи към това покачване, задстомашната жлеза отделя хормона инсулин, понижаващ нивото на глюкозата в кръвния ток. Инсулинът, обаче е свързан и със складиране на резерви в организма, в случая – излишните въглехидрати се трансформират в мазнини. Следователно инсулинът, стимулиран от свръхприем на въглехидратни храни, допринася за натрупване на мазнини и за трудното им метаболизиране в енергия. Според автора това е “извеждане от зоната”. Пониженото ниво на кръвната захар – т.нар. хипогликемия, от своя страна, намалява умствената дееспособност и се задейства механизъм за секреция на антагонистичния по действие на инсулина хормон глюкагон. Последният регулира глюкозната кръвна концентрация чрез мобилизиране на чернодробните й депа. Така, двойката хормони инсулин/глюкагон играят според Бари Сиърс възлова роля за кръвно-захарното ниво, а косвено контролират и мастните депа.

Ейкозаноидите, според Бари Сиърс контролират всички хормонални системи, а чрез тях – всички жизненоважни функции на: сърдечно-съдова система, имунна система, централна нервна система, репродуктивна система и т.н. Семейството на Ейкозаноидите се състои от простагландини, тромбоксани, левкотриени, липоксини, които Бари Сиърс разделя на по две подгрупи, наречени от него “добри” и “лоши”. Само динамичното равновесие между добрите и лошите Ейкозаноиди гарантира, според автора, добро здраве, физически и психоемоционален комфорт.

Рационални в теорията на Бари Сиърс са практическите му препоръки за конкретни хранителни режими, целящи оптимизиране на теглото и профилактика на хроничните неинфекциозни болести, свързани с храненето. Той предлага адекватни количества пълноценни белтъци, растителни мазнини и оскъдни количества въглехидрати. Ясно е, че такова схващане не съответства на съвременните научни аргументи. Хранителните източници на сложни въглехидрати (скорбяла, нишесте) – пълнозърнест хляб, ориз, картофи притежават висок гликемичен индекс, (т.е. повишават нивото на глюкозата в кръвта), но същите са и богати на хранителни влакнини, които значително забавят скоростта на всмукване на глюкозата в кръвното русло, като на активно работещите органи постепенно се предоставя енергиен материал. Теорията на Бари Сиърс не отчита по достойнство двете страни на енергийния баланс, а именно енергоприем и енергоразход. Именно в това отношение, тя търпи критика – не отчита по достойнство биологичната роля на сложните въглехидрати за правилното протичане на метаболитните процеси в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.