Хранене и целулит | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Хранене и целулит | Gotvarstvo.Net

Хранене и целулит

Натрупването на мазнини в определени области на тялото, най-често на бедрата, хълбоците и ханша, свързано с набръчкана, на трапчинки, с вид на “портокалова кора” кожа, известно като “целулит” остава мистерия в много отношения. От какво се получава? Защо се среща при хора, които нямат свръх тегло? И най-важният въпрос – как можем да го отстраним завинаги? Честният отговор е – никой не знае със сигурност.

Какви са фактите за целулита?

  • 85-90% от жените във възрастта от пубертета и след това страдат от някаква форма на целулит;
  • Целулитът се явява много рядко при мъжете;
  • Целулитът не е свързан със затлъстяването.

Какво представлява целулитът?

Под повърхността на кожата се намира тънък слой от подкожна мазнина. Този слой действа като защитен механизъм против травми, подпомага запазването на телесната температура и нормално не е свързан с увеличаването на теглото. Друг слой мазнини, по-дълбоко под кожата определя контурите на тялото ни. Той е в тази област, където мастните клетки се увеличават при напълняване.Този по-дълбок слой е разделен на камери чрез гъвкава съединителна тъкан. Съединителната тъкан свързва горния слой на кожата с по-долните слоеве на мускулите като котва. Когато съединителната тъкан отслабва и става по-малко гъвкава, тя има склонността да придърпва повърхността на кожата и придава трапчинковия вид, т.е. появява се целулит. Сега се дискутират следните причини за целулита: наследственост, процесите на остаряване (с възрастта целулитът се влошава), лоша циркулация, излишък на естрогени, натрупване на токсини. За повлияване на целулита се прилагат най различни подходи, от тях липосукцията (изсмукване на мазнините) оказва в много случаи най-ефективно и трайно действие.

Хранителни препоръки

Препоръчва се консумация на храни, богати на антиоксиданти – витамин С, витамин Е, каротини, флавоноиди, цинк и селен, също така и на растителни влакнини. Това означава диета, богата на разнообразни зеленчуци и плодове – по-възможност консумирани сурови, пълнозърнест хляб, ядки, риба и постни меса, заместване на животинските мазнини с растителни (за предпочитане зехтин). Известно е, че антиоксидантите защитават организма от окислителното действие на свободните радикали, които се образуват в организма при нормалните обменни процеси, под влияние на йонизиращи лъчения, токсични вещества, лекарства, при възпалителни процеси. Те увреждат клетките и предизвикват дегенеративни промени в тъканите. Витамин С освен като антиоксидант, има специална роля при синтеза на колагена, “циментиращото” вещество между клетките, което придава еластичността на кожата и съединителните тъкани. Препоръчва се също пиенето на много вода – поне 2 литра дневно. Диетата не може да елиминира проблема с целулита, но може да подпомогне неговото повлияване, да предотврати неговото задълбочаване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.