Чаят | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Чаят | Gotvarstvo.Net

Чаят

Чаят е напитка известна на хората от древността, получавана от чаеното растение – вечно зелено влаголюбиво растение, отглеждано в Индия и в Китай преди повече от две хиляди години, а по-късно в Япония, Шри Ланка, Кения, Бразилия и други страни. В Европа, чаеното растение е разпространено през ХVІ век от португалски мореплаватели.

Известни са много разновидности на чаената напитка. Черен чай, зелен чай и чай Оолонг са основните видове чай, получавани от чаеното растение. Най-разпространен е черният чай. Той се приготвя от листата на зеления чай, които се подлагат на окисление или ферментация и от тях се получава червеникаво оцветена напитка. Чаят Оолонг е леко ферментирал чай. Зеленият чай е неферментирал чай от изсушени чаени листа. Чаят може да бъде оцветяван с естествени растителни оцветители, както и към него да се прибавят други аромати – като жасмин и бергамот. Билковият чай е чаена напитка, получавана от други, предимно лечебни растения – изсушени стъбла, цветове, корени, листа. Много хора предпочитат билков чай, защото не съдържа кофеин. За потребителя, чай може да се намери в пакети, в малки филтърни торбички (създадени за първи път от Джон Съливан) и в инстантна форма.

Благотворното действие на чая за здравето на човека е известно отдавна.. В правилно приготвената чаена напитка са открити повече от 100 вещества, които преминават в чаената запарка. Чаят действа ободряващо, подобрява работоспособността. Полифенолите в чая забавят абсорбцията на съдържащия се в него кофеин, и така удължават тонизиращото действие на напитката. Кофеинът е естествено вещество открито в листата, семената и плодовете на повече от 100 растения. Най-известните източници на кофеин са кафето, какаото, плодовете на колата и чаените листа. Кафето и чаят съдържат и други вещества с подобно на кофеина действие (теофилин и теобромин). Наред с тонизиращото си действие, кофеинът оказва благоприятно действие върху дихателните пътища, като подобрява техните функции, както и леко засилване на отделянето на урина. Умереният прием на кофеин стимулира сърдечната дейност без да предизвиква неблагоприятно състояние на аритмия (неправилен сърдечен ритъм). Чаените листа съдържат 2-3% кофеин, както и каротини, тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), пантотенова киселина, флуорид, който укрепва зъбния емайл и съдейства за намаляване на риска от образуване на зъбни кариеси. Наличните танини в чая могат да повлияват върху един ензим в слюнката (слюнчена амилаза), който започва усвояването на въглехидратите още в устата и така да спомогнат за намаляване на риска от предизвикване на кариес след консумация на въглехидратни храни.

Таниновата киселина в чаените листа спомага за потискане растежа на бактерии (вид стрептококи), които участват в образуването на зъбните плаки и така да подобряват здравето на зъбите и прилежащите тъкани. Понастоящем се препоръчва пиенето на чай без добавка на захар, за намаляване появата на кариеси и за общо добро здраве. Чаят съдейства на смилателните сокове в стомаха да работят по-добре. Той подпомага действието на стомашните мускули и намалява твърдостта на хранителните хапки в стомаха. Ето защо, чаят се пие най-често по време или след хранене. Тъй като топлите напитки по-бързо се резорбират от организма, чаят е превъзходен източник на течности по време и след физически упражнения, като спомага за набавянето на течности и за ободряване.

Чаените листа са богати на антиоксиданти – вещества, които обезвреждат натрупаните в излишък свободни радикали в клетките на организма и съдействат за намаляване на риска от редица заболявания. Зеленият и черният чай съдържат еднакво количество антиоксиданти (флавоноиди), но в черния чай те са по-сложни комплексни вещества.

Използването на лечебните и тонизиращи свойства на чая е възможно при правилно приготвен чай и при положение, че се познават сортовете чай и въздействието им върху организма. Слаб чай могат да пият всички, но силен чай не се препоръчва за малки деца, бременни и кърмещи жени и хора, чувствителни към кофеин. Ето защо, чаят трябва да се консумира в умерени количества: до три-четири чаши дневно, на гладно или 1 час след хранене за добро здраве и благоразположение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.