Апетит и Здраве | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Апетит и Здраве | Gotvarstvo.Net

Апетит и Здраве

Апетитът е един от главните фактори за здравословното състояние на човека. Здравното благополучие винаги е свързано с добър апетит, докато безапетитието е чест придружител на всяко заболяване. Усещането на апетит се появява ритмично в определени часове след нахранване и е тясно свързано с режима на храненето. До неотдавна появата на апетит се обясняваше с функционалното състояние на органите на храносмилането. Смяташе се, че апетитът се появява или изчезва в зависимост от това, дали стомахът е изпразнен или напълнен. Нормалният апетит, както и неговото нарушение се наблюдават и при променени функции и структура на стомаха. Дори при пълно оперативно отстраняване на стомаха се наблюдава периодично появяване на апетит. Според съвременните схващания за появата на апетита най-голямо участие вземат нервната и храносмилателната система. Приема се, че съществува т.нар. хранителен център в централната нервна система, който получава възбуди както по нервен, така и по кръвен път. Обикновено този център се възбужда автоматично, когато течната среда на организма обеднее на някои хранителни вещества. Това са сложни биохимични процеси, които настъпват в определен ред – ситост или глад. Между тези две усещания съществуват не само количествени, но и качествени различия. Усещането на апетит отразява избирателния стремеж най-често към определена храна (вкусна, ароматна, апетитна), докато усещането на глад е изпитване на нужда от каквато и да е храна. Известни са случаи, когато от силно усещане на глад се приемат като храна листа, насекоми, корени, дори кожени предмети. Освен субективните признаци характерни за появата на апетит са и обективни признаци: двигателни реакции към храната, секреторни реакции от слюнчените жлези и стомашния апарат, както и перисталтични движения на стомашно-чревния канал. Отделя се активният стомашен сок (запалителен апетит), което е първата фаза на стомашната секреция.
Възбуждането на хранителния център при здравия човек се подтиска рефлекторно от усещането на насищане, което се получава след напълването на стомаха с храна, както и от промените на химичния състав на кръвта след усвояването на храната в горната част на тънките черва. Обогатяването на кръвта с хранителни вещества става с глюкоза, мастни киселини и др., които организмът използва за трудовата дейност и усвоява напълно.
Промени в апетита могат да настъпят и при здрави хора по различни причини.
От голямо значение са навиците на индивида, т.е. неговият динамичен стереотип на хранене. Нередовното хранене чрез подтискане на рефлекса за време нарушава апетита. Трудовият процес, изразходването на различно количество енергия, възможностите за смяна на работата с почивка и сън също определят.
Неприятната, необичайната обстановка и други отрицателни възприятия (голяма тревога, уплаха, скръб) могат да подтиснат трайно апетита. Известно е, че претърпелите тежка загуба на близки хора често губят своя апетит.
Отклоняването на вниманието през време на храненето също внася различия в състоянието на апетита. Системното четене на книги и вестници и воденето на разговори през време на хранене, яденето на крак и пр. внасят промени и нарушават нормалния апетит.
Върху апетита влияят още околната обстановка, видът и украсата на помещението за хранене, външното оформление на ястията и пр.
Голямо е значението на вкуса на ястията. Приятният вкус на ястията играе ролята на „запалителен“ стомашен сок. С това се обяснява донякъде съществуването на афоризма „апетитът идва с яденето“.
Възбуждането или подтискането на апетита се влияе в значителна степен от приеманите храни.
Болестните промени също могат да влияят за намаляването или увеличаването на апетита. Едни от честите причини за трайно намален апетит са разстройствата на нервната система. При редица случаи липсата на апетит е резултат от заболявания на органите на храносмилането. Нарушение на апетита се среща още при инфекциозни заболявания, при хронични заболявания, като туберкулоза, гастрит, бъбречни заболявания и др.
За облекчаване състоянието на болните и за повишаване на техния апетит трябва да се изчака настъпването на оздравителния период. В този период е необходима разнообразна, богата с белтъчини и витамини храна, с достатъчна калорийност, което подпомага възстановяването на апетита. Трябва да се използват храни, възбуждащи апетита: салати, туршии, хайвер, лютеница, кюфтенца, кебапчета, бульон от месо и зеленчуци и др. Киселото мляко също възбужда апетита.
За подобряване на апетита влияят отварите от пелин, от кантарион и тинтява, хининовото вино и пр. Апетитът може да бъде повишен с някои лекарства по предписание на лекаря, както и с психотерапия, подходяща трудова терапия, физкултура и разходки.
Ненормално усиленият апетит е израз на определени смущения в организма, при което се поемат безразборно големи количества храни. Това състояние води до увреждане на храносмилателната система, до затлъстяване и др.
Апетитът и безапетитието се обуславят от различни вътрешни и външни фактори при определено въздействие на околната среда, на нервната система, както и на самите органи на храносмилането. В тези случаи се налаги компетентната намеса на лекаря.
Добрият нормален апетит дава големи възможности за укрепване на здравето и за предпазване на организма от различни заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.