Аранжиране на маса | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Аранжиране на маса | Gotvarstvo.Net

Аранжиране на маса

Стилна украса за новогодишната маса

Златно дърво на обещанията ни предлагат тази година дизайнерите от Epicurious. На него можеш да намериш обещание, което пасва на твоите желания, или да си напишеш сам такова, така че всички да го видят. Ново забавление, предложено в стилен вид.

Табличката в златисти отенъци, пълна с бели речни камъчета се вписва идеално в компанията на чинии с жълти кантове и чаши с ренесансов вид. Тази табличка е основата на позлатено клонче, на което са закачени картичките с анонимни (или не) обещания за новата година. Кремави свещи, поставени в чашки със златен пясък допълват аранжировката със светлина. Атмосферата на тази маса е изискана, но не и твърде тежка. Тя е сложна, поради многото хармониращи цветове – на чиниите, чашите, покривката, табличката, но същевременно и балансирана и мека заради белите и кремави тонове.

Ако се нуждаете от блясък, това е вашата подредба за празника.

Ефектна и евтина подредба за празничната маса

Не е необходимо да инвестирате в нов сервиз за празниците. Ежедневните ви бели чинии са идеални за случая. Цвета и атмосферата се постигат с комбинация на покривка, салфетки и декорации на масата.

Избраната аранжировка на J. Caroline е класическа комбинация на бяло, черно и тъмно червено с акценти на перлено, златно и камъни, които придават аристократизъм, но не и кич.
Обикновените бели салфетки са превърнати в изискан елемент с пръстен с камъни. Подобни пръстени можете да намерите в кинкалериите или да използвате подобна тока за колан. Когато прекарате тъмночервена панделка през кръга, получавате бижу за вашите салфетки. Не е нужно да пришивате панделката и кръга, така ще можете да го ползвате в различни комбинации.

Панделките играят главната роля в този празничен аранжимент. В унисон с пръстена за салфетки е и панделката на купичката – отново в тъмно червено. За да стои панделката на място вържете я на по-тясната част на купичката и приплъзнете към по-широката. Червените перлички и розите в купичката са чудесни индивидуални флорални елементи и са решение за по-малка маса, на която няма място за голям централен елемент.

Като декорация на масата в случая са използвани чаши за вино, пълни с коледни орнаменти в червено, златно и перлено. На тях са завързани панделки в червено и бяло, отново в унисон с темата. Тези чаши са само за украса.

Последни, но не и по значение са свещите – обикновени бели свещи в униформни свещници и с неизменните за този сет панделки в бяло и червено, които довършват започнатата още със салфетките тема.

Украса за маса в цветовете на есента

Екзотично изглеждащи сушени цвета, канелени пръчици и стилни хартиени декорации се комбинират в есенна феерия в тази съвременна и съвсем достъпна подредба.

Започнете с покривка в кремав цвят. По средата на масата пуснете лента от красива жълта хартия или плат. Ако е хартия е добре да е по-плътна. Подредете копчета в есенни тонове върху хартията по цялата дължина и от двете страни. Можете да ги закрепите с малко лепило или да ги пришиете ако използвате плат.

Вземете цилиндрична, стъклена ваза с подходящ размер за изкуствените цветя. Около нея обвийте парче хартия с интересна шарка. Отгоре завържете с панделка и поставете таг с елемент от вашата подредба – например елемент от подложките за чинии. Изкуствените цветя можете да намерите в градинските центрове. Ние сме се спряли на екзотично изглеждащи ярко оранжеви протеи, но вие може да се спрете на нещо съвсем различно.

Отстрани на вазата подредете ниски декоративни, керамични съдове и поставете пръчици канела в тях. Пръчиците вържете с малко оранжева рафиа. Малките вази също можете да обвиете с панделка в подхождащ цвят.

За подложки за чиниите също можете да използвате по-дебела опаковъчна хартия.

Изберете салфетките да са в тон с покривката, сгънете ги и поставете върху тях вързани с рафиа три пръчки канела. На тях можете да поставите табелка с името, ако организирате по-голямо събиране.

Чашите също можете да украсите. На столчето вържете хартиен таг с елементи, пасващи с вашя дизайн на масата. Вържете ги с кремава рафиа и те ще се впишат напълно в обстановката.

Избиране и запазване свежестта на цветята

Без значение дали купувате отрязани цветя, отглеждате свои или берете диви такива, изберете цветове, които са пълни с живот. Само с един поглед можете да разберете дали са млади и свежи цветове или са на път да прецъфтят преди да ги донесете до дома си.
Купувайте единствено стегнати, неотворени цветове. Те трябва да са чисти и да нямат паразити. Обърнете внимание и на стъблата – търсите непречупени, неударени, чисти стъбла. Друг индикатор за здравето на цветето са неговите листа, погледнете и тях. Ако сте се спрели на купуване на нецъфнало цвете, изберете такова, чиято пъпка показва малко от цвета.

Техники за удължаване живота на цветята

Цветята са съставени от 90% вода. Тя е тази, която ги поддържа стегнати, свежи и живи. Водата разтваря и транспортира хранителните вещества в растението. Осигуряването на вода и хранителни вещества е една от тайните на запазването им по-дълго свежи и красиви.

Цветята се нуждаят от здрава среда, за да задържат свежестта си по-дълго. Те се нуждаят от чисти съдове, без бактерии, които запушват стъблото и спират циркулацията на вода и хранителни вещества. Измийте добре вазите и съдовете, в които ще поставите цветята, дори използването на слаб разтвор на почистващо вещество е препоръчително. Цветята се нуждаят и от свеж въздух. Аранжировка от цветя, поставена до прозорец, под който има сериозен трафик на автомобили или в стая, където се пуши ще издържи много по-малко от същата, поставена в добре вентилирано помещение. Замърсения въздух се отразява на всички живи организми а при цветята отнема жизнеността и скъсява живота им.

Отрязаните цветя и аранжировките реагират на температурата на водата. Топлата вода подтиква пъпките и затворените цветове да се отворят. Студените температури, точно обратно, забавят развитието и по този начин удължават живота на аранжировката ви. Крайно горещата и крайно студената вода довеждат до увреждания на цветята. В гореща вода те бързо омекват и прецъфтяват, а в студена умират много бързо.

Ортязаните цвета изискват подходящи и в правилно количество хранителни вещества. Консервантите за цветя са специално разработени смеси от химикали, които удължават живота на цветята. Те съдържат захари, за поддържане енергията на растението, вещества подтискащи развитието на бактериите и вещества намаляващи pH показателя на водата, кат отака усилват приема от растението. На пазара се предлагат много видове консерванти за цветя в течна и в прахообразна форма. Ако сте решили да използвате тези химикали, прочетете внимателно инструкцията и я спазете. Не добавяйт и не отнемайте от количеството, посочено в упътването. Някои цветя живеят кратко (3-4 дни), докато други могат да издържат две седмици и повече. Ако сериозно сте решили да поддържате цветни аранжировки на вашата маса, тези вещества ще ви бъдат от полза.

Предлагаме ви няколко основни съвета, които ще улеснят работата ви с живи цветя.

Винаги режете стъблата на цветята под течаща вода. Това ще ги запази и ще удължи живота им във вазата.

Не отстранявайте листата на хризантемите, когато ги включвате в аранжировки. Листата запазват цветята свежи по-дълго.

Лимонов сок, пулверизиран върху гардениите ги предпазва от покафевяване.

Когато аранжирате гардении и мадагаскарски жасмин навлажнявайте ръцете си, понеже мазнините по тях ще накарат цветята да покафевеят.

Когато правите аранжировка с лалета, оставете ги във ваза докато цветът се отвори колкото искате. След това потопете главата на лалето в яйчен белтък и цветът ще се запази, без да се отваря повече.

Внимавайте, когато комбинирате жълти нарциси с други цветя във вазата. Прясно отрязаните нарциси предизвикват по-ранно прецъфтяване на другите цветя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.