Бланширане и замразяване | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Бланширане и замразяване | Gotvarstvo.Net

Бланширане и замразяване

Бланширане

Това е начин за бърза топлинна обработка на някои продукти, като така се запазва качеството, цветът и текстурата им. Особено подходящо е за зеленчуци преди замразяване. Потопете ги в голям съд с вряща вода за съвсем кратко време (2-3 минути). Засичането на времето започва от момента, в който водата заври отново след потапянето на продуктите. Отцедете зеленчуците и ги пуснете или в купа с ледено студена вода, или ги изплакнете под студена течаща вода. Така топлинната обработка ще спре рязко.

Пет стъпки за замразяване на плодове и зеленчуци

1. Подгответе се

Трябва да замразите продуктите си бързо, в противен случай ще се образуват големи ледени кристали, които ще нарушат текстурата им. Затова използвайте отделението за бързо замразяване, ако имате такова. Преди да започнете, проверете температурата на фризера – тя трябва да е минус 18°С. Трябва да имате и достатъчно място да подредите пакетите на един ред. След като замръзнат, може да ги пренаредите.

 2. Подбирайте

Замразявайте само най-добрата продукция и отстранете наранените плодове или зеленчуци. Сложете ги във фризера възможно най-скоро, не по-късно от няколко часа след откъсването им.

3. Открито замразяване

Някои продукти запазват по-добре формата си и не замръзват в плътен блок, ако приложите „открито” замразяване. Това е доста удобен метод, който ви позволява да ползвате по малко от замразените продукти. Подгответе зеленчуците като за готвене (почистете ги, бланширайте ги, нарежете ги) и ги подсушете. Плодовете ги измийте и ги подсушете. След това подредете продуктите в тавичка, застлана с фолио, и ги оставете във фризера. Когато замръзнат, може да ги опаковате, без да са слепнали един за друг.

4. Опаковайте

Доброто опаковане ще запази храната за по-дълго време. То ще я предпази и от „изгарянето” от фризера. Това не е нещо вредно, но е некрасиво и нарушава текстурата на продуктите. Използвайте подходящи съдове и торбички и не ги препълвайте, тъй като при замразяването продуктите леко ще увеличат обема си. Винаги изтегляйте въздуха, тъй като той оксидира храната и тя губи аромат и сочност. Запечатвайте торбичките плътно.

5. Надписвайте

Досадно задължение, но си струва. Времето минава и надали ще помните с точност кога сте замразили този или онзи продукт. Може да намерите какви ли не листчета и табелки в различни цветове, но и простият надпис ще ви свърши работа.

Източник: goodfood.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.