Да си направим барбекю | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Да си направим барбекю | Gotvarstvo.Net

Да си направим барбекю

Барбекю е модерна форма на лятно угощение. Названието е от английски произход и е познато от 1661 г.
Представлява обикновено съоръжение -скара, разпалвана задължително с дървени въглища, върху които се изпичат всички видове продукти (подходящи за печене на скара) на открито.

Да се приеме названието не е просто подражателство – то придобива популярност, вероятно защото е звучно, интересно и включва всичко, което се случва около него. А се случват различни приятни неща.

Барбекю и пикник

В семейния автомобил лесно се пренася необходимото за случая: сгъваема скара-барбекю, малък куфар или чанта с останалите прибори и съдове. Така партито се осъществява и на поляната, подобно на пикника. Макар че за пикника е необходим повече труд и приготовления от предишния ден – ястията се донасят готови и са главно студени закуски.

Какво е необходимо?

Задачата „барбекю“ може да се изпълни и с подръчни средства. В градината се прави огнище от няколко тухли, циментови блокчета, метална решетка за скарата. Дървените въглища се поръсват с малко спирт, за да се запалят по-лесно, а за да се активира огънят, се посипват с шепа захар.
За начало и за да се осигури успешното приготвяне, се избират продукти, които не изискват особена технология при печенето на скара. Опитът ще покаже колко и какви да са зелените подправки, посоляването, използването на още малко мазнина.

Приемът „барбекю“

Известно е колко приятно може да е по време на празненството на открито. И колко „вкусни“ са разговорите около печеното, приготвено по специалната семейна рецепта. Дори тези, които у дома не успяват да сварят както трябва едно яйце, тук желаят да проявят свой начин, да дават препоръки.

Ако приемът се уреди в градината, на двора или на вилата, за домакините е по-лесно да оформят екстериора, т.е. да подредят една или две масички с красиви покривки.

Да набавят обикновени съдове или изцяло да използват техните заместители – чинии от картон, чаши от пластмаса, салфетки от хартия. Гостите и всички присъстващи сядат на тревата, разхождат се с вкусната пържола в ръка, контактуват повече с останалите поканени.

Сгъваеми столчета, дървени пънчета, постелки – всичко ще свърши работа, ще помогне, ако все пак гостите предпочитат да поседнат след някоя и друга глътка освежаваща лимонада.

Менюто

Подходящи са всички видове месо, риба, колбаси (те се нарязват на дебели парчета), наденички и кренвирши.

Майсторът, който обикновено е съпругът, изпича храната, готовите парчета насипва в голяма табла, поставена в близост до скарата.

От таблата всеки гост взема своята порция. От друго блюдо, сервирано на маса, взема парче краставица, цял домат и пържени картофи „чипс“.

На скарата барбекю могат да се изпекат също и цели картофи, необелени и завити в алуминиево фолио.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.