Колкото по-дебело дъното, толкова по-добра тенджерата | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Колкото по-дебело дъното, толкова по-добра тенджерата | Gotvarstvo.Net

Колкото по-дебело дъното, толкова по-добра тенджерата

Още в зората на развитието на маймуната квм хомо сапиенс, малко след като Прометей донесъл на хората огъня, очовечените обитатели на клонаците започнали да прилагат термична обработка на храната си. Първо хвърляли мръвки в огъня, после се усетили, че изпечено на жар е по-ъкусно и измислили скарата. А няколко столетия по-късно решили да си сварят супичка от корени и треви с малко бульон от бронтозавър и изобретили глиненото гърне. И това гърне ще се окаже може би най-дълго употребяваната кухненска принадлежност в историята на човека освен ножа, защото се използва и до днес за приготвянето на определени гозби. По-късно се появяват и металните казани, котлета и тенджери. В спомените ми от детството са останали два вида амбулантни търговци, които редовно минаваха по нашата улица в центъра на София и с мелодичен глас предлагаха услугите си. Единият викаше „Стари дрехи купува-а-а-а-а-а!“, а другият беше калайджия, но не помня какво му беше „рекламното послание“. Та той калайдисваше пробити тенджери, тигани и джезвета, т. е. кърпеше дупките с калай.
Днес вече из нашите улички не минават калайджии, просто защото този вид готварски съдове изчезна от пазара. А и да си кажем честно – онези тенджери не бяха кой знае какво. След неколкократна употреба дъното им се изкорубваше и при поставяне на котлона подскачаха насам-натам като пумпали. Освен това калайдисаното дано, казват, криело здравословни рискове.
Ако сте решили да си купите нови тенджери, ще се изправите пред море от предложения – евтини и скъпи, леки и тежки, от различни материали, с прозрачни или плътни капаци, високи, ниски, широки, под налягане или обикновени… Изборът е толкова голям, че човек може да се обърка u няма да знае какво да си напазарува. Затова се доверете на експертите.
• Най-важно при избора на тенджери, независимо от тяхното предназначение, е да не се стараете да купите непременно най-евтината стока. Както при повечето неща, евтиното излиза в крайна сметка по-скъпо, защото качеството си има цена. А една качествена тенджера ще ви служи дълги години, докато евтината много бьрзо ще се изкоруби и ще трябва да я подменяте. Затова заделете достатъчно пари и си вземете тенджери с възможно най-дебело дъно. Това е и едно от основните правила в науката за тенджерите: колкото е по-дебело дъното, толкова е по-добра тенджерата. Защо ли? Защото дебелото дъно в днешно време не е просто дебело парче метал, а е изградено на принципа на сандвича – няколко пласта различни метали са слепени един с друг и оформят така дъното. Предимствата на дебелото дъно са, че не се изкривява, разпределя температурата на котлона равномерно и пести енергия. Модерните тенджери могат да се използват както на традиционните електрически котлони, така и на газови печки, стъклокерамични плотове и индукционни котлони.
• Вторият критерий, по който би трябвало да избирате тенджера, е сплавта, от която е изработена, както и вътрешното покритие. Има всякакви, но специалистите препорвчват да избягвате емайлираните. Емайлът има неприятното свойство да се лющи много бързо, особено ако веднъж-дваж забравите млякото на печката. По-добре си вземете съдове от неръждаема стомана 18/10.
Има обаче и друг вариант. Вземете тенджери с ръкохватки от пластмаса. Вътрешното покритие на съдовете е почти толкова важно, колкото и дебелината на дъното. За какво ви е тенджера с хубаво дъно, която непрекъснато загаря? Затова при покупката търсете покритие, което няма този недостатък. Такива са любимите на всички домакини тенджери с тефлон, например от „Tefal“.
Друг вид покритие предлагат от германската фирма Silit. Специалното дъно съхранява топлината на котлона по-дълго, така че ще можете да изключите печката по-рано. Тенджерата е изработена от уникалния материал силарган, който е по-твърд от стоманата, има дълъг живот, не се драска, остава винаги бляскав, чисти се лесно, не окислява храната, не съдържа никел и съответно не предизвиква алергични реакции.
Едни от най-модерните тенджери на пазара в момента са производство на друга германска фирма, известна с доброто си качество. Това са съдовете на Fissler, които се намират и у нас. Може би най-впечатляващата им серия е т. нар. Black Edition, която се отличава с покритие от титаново-керамична сплав, което позволява готвене без мазнина. В тези тенджери можете да бъркате без притеснение дори с остри и режещи предмети.
• Повечето производители на кухненска посуда предлагат комплекти, предвидени за нови домакинства. Предимството им е по-изгодната цена, но пък от друга страна имат недостатъка, че купувате тенджери, които може би никога няма да ви потрябват и само ще събират прах. Затова започнете първо с най-необходимото. За едно средностатистическо четиричленно семейство, в което се готви редовно, ще ви трябват:
-тенджерка с дълга дръжка (кастрол)
-тенджера за варене на мляко
-тенджера, средно висока, 2 л
-висока тенджера, 4-5 л
-широка тенджера, 4-5 л
Когато разширите кулинарните си хоризонти, винаги можете да си купите допълнителни тенджери, например специална за аспержи или спагети. Към края на годината вероятно ще се замислите за новогодишното меню. Ако решите да направите цяла пуйка, ще ви потрябва съответен съд, в който да я сварите. Обикновените тенджери в повечето случаи се оказват тесни за тези птици.
Както казахме в началото, разнообразието на пазара е огромно и трудно обозримо. При избора си се водете от гореизложените критерии, както и от джоба си. Немаловажен фактор ще се окаже и самата ви кухня, защото и най-хубавият комплект тенджери ще ви дразни, ако нямате достатъчно място къде да ги приберете. Помислете и за това и действайте смело! С хубави тенджери ястията стават още по-вкусни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.