Диетичните напитки и сърдечните болести | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Диетичните напитки и сърдечните болести | Gotvarstvo.Net

Диетичните напитки и сърдечните болести

В публикация от миналата година за диетичните напитки, сърдечните болести и връзката между тях, накара много хора да се замислят дали има полза от това, че са заместили нормалните напитки с диетични (light).

Изследването

Изследването е свързано с наблюдението на 6000 здрави човека, и сравнение между здравословното им състояние в началото и след изминаването на четири години. Изследването е публикувано в американския журнал Circulation от Американската Асоциация на Здравето.

Открито е, че хората които консумират по една или повече газирани напитки на ден, независимо диетични или обикновени са те, носят повече от 50 % риск за заболяване от така наречения метаболичен синдром, от тези които консумират по – малко от една напитка на ден.

Метаболичният синдром представлява смесица от симптоми като високо кръвно налягане, голяма обиколка на талията, високи нива на холестерола и други подобни симптоми. Когато един човек притежава три или повече от три такива рискови фактори може да се каже че това е метаболичен синдром. Това е голям проблем, защото метаболичния синдром увеличава риска от сърдечни болести и диабет.

Критика за връзката между диетичната сода и сърдечните болести

След публикуването на изследването много хора са против твърденията за диетичната сода. При условие, че тя е направена от подсладители и не съдържа захар, как консумирането й ще причини метаболичния синдром и последиците от него? Теорията е, че хората, които консумират диетична сода вече притежават метаболичния синдром.

Изследванията показват, че консумирането на диетична сода не винаги води до причиняване на сърдечни болести, но използваният изкуствен подсладител в диетичната сода води до увеличаване на желанието за повече калорично – наситени храни, което от своя страна довежда до увеличаване на теглото и така се стига до метаболичния синдром.

Трябва ли да спра да пия безалкохолно?

Консумирането на обикновени безалкохолни или диетични напитки няма особено голямо значение, важно е да бъде намалена консумацията на безалкохолни напитки като цяло.

Консумирането на няколко безалкохолни напитки на ден представлява удърна доза калории за тялото, които не биха могли да бъдат компенсирани.

Просто защото диетичните безалкохолни са без съдържание на калории, не значи че са прекрасен избор. Кофеина може да бъде доста вреден за много хора, газираните напитки като цяло са вредни, особено за хора с киселинни проблеми.

Ако се откажете изцяло от газираните напитки, дали диетични или не, със сигурност ще се почувствате много по – добре и ще свалите килограми.

Отказване от безалкохолни напитки

Много хора в стремежа си да спрат консумирането на безалкохолно, изпитват още по – голямо желание. Ето защо, когато решите да се откажете от газираните напитки просто ги заменете с нещо друго, като чай или просто вода.

Изследването за диетичните напитки и сърдечните болести не е решение на проблема, но ни кара да се замислим за избора, който всеки ден правим когато избираме храната и напитките си, и как той се отразява на нашето здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.