Аминокиселини като добавки към храната | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Аминокиселини като добавки към храната | Gotvarstvo.Net

Аминокиселини като добавки към храната

Аминокиселините са структурни елементи на сложните тъканни белтъци. Белтъчните тела участват в изграждането на всички тъкани и във всички жизненоважни процеси на организма. Основните им функции са: структурна, ензимна, хормонална, имунна, транспортна, енергийна. За оптималното протичане на процесите на тъканна протеинова биосинтеза е необходим баланс между есенциалните (жизненоважните, незаменими за организма) и заменимите (т.е. тези, които организмът сам може да синтезира) аминокиселини.

Незаменимите аминокиселини са 8 на брой, а именно: валин, левцин, изолевцин, треонин, фенилаланин, триптофан, метионин, лизин и задължително трябва да се набавят с храната. Към тях в детска възраст се прибавя и хистидин.

Хистидинът участва в продукцията на червените и бели кръвни телца, регулира функциите на антителата, изгражда миелиновите обвивки на нервните влакна. Счита се, че тази аминокиселина положително повлиява заболявания на слуховия нерв, анемии, алергии, ревматоиден артрит и други възпалителни реакции на организма. Хистидинът също така притежава съдоразширяващо, съответно – понижаващо кръвното налягане действие.

Аргининът е условно незаменима аминокиселина, която става есенциална при състояния на стрес и някои здравни проблеми. Дефицитът на аргинин води до нарушения в растежа и половите функции при мъжа. Аргининът преминава кръвно-мозъчната бариера и стимулира секрецията на растежен хормон от хипофизата. Нуждите от аргинин при човека се повишават и при състояния на: телесни наранявания (травми), хирургични интервенции, изгаряния, фрактури, кръвопреливания, туморни процеси, инфекции, малнутриция (недохранване).

Лизинът е известен със способността си да потиска развитието и размножаването на Херпес-Симплекс вируса. Високите дози лизин освен това спомагат за продукцията на антитела, хормони и ензими. При децата, лизинът е необходим за правилния растеж и костно формиране. Тази аминокиселина участва в производството на колаген, във възстановяването на тъканите и в изграждането на мускулните протеини – все важни оздравителни процеси след наранявания и хирургични операции.

Метионинът има липотропна активност, подобна на холина, т.е. подпомага елиминирането на липидите, които биха могли да образуват тромби в артериите. Освен това подобрява и състоянието на кожата, косата и ноктите. Сярата, която се съдържа в метионина, защитава клетките от екзогенни замърсители (напр. смог) и забавя процеса на тяхното стареене. Метионинът има и хелатообразуващи свойства, т.е. притежава способността да свързва и подпомага отделянето на тежки метали, попаднали в организма – олово, кадмий, живак. Може да се използва и за преодоляване на умората, както и при някои алергични състояния, тъй като понижава секрецията на хистамин.

Фенилаланинът е прекурсор (предшественик) на тирозина. Двете аминокиселини заедно участват в производството на хормоните на щитовидната жлеза и на някои невротрансмитери, отговорни за паметта, бодърстването, доброто настроение и потискането на апетита.

Треонинът участва в изграждането на много протеини, някои от които са: емайла на зъбите, еластина, колагена. Участва в синтезата на аминокиселините – глицин и серин. Има и липотропно действие, като контролира мастното отлагане в черния дроб. Той е имуностимулант, подпомага развитието и активността на тимусната жлеза.

Триптофанът е най-оскъдно съдържащата се в протеините аминокиселина, която лесно се трансформира (метаболизира) в черния дроб. Триптофанът е необходим за продукцията на някои витамини от група В, в частност – на ниацин, който пък е отговорен за формирането на мозъчния невротрансмитер серотонин. Така се контролират състояния на свръхвъзбудимост, стрес, повишен апетит, безсъние, агресивно поведение.

Валинът има стимулиращи свойства по отношение на растежа, мускулната маса, възстановяването на тъканите. Валинът може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект. Дефицитът му може да увреди миелиновата обвивка на нервите. Съвременни проучвания установяват, че валинът, както и левцинът и изолевцинът имат благоприятен ефект при различни увреждания на централната нервна система, причинени от чернодробна недостатъчност или злоупотреба на алкохол.

ЗАМЕНИМИ АМИНОКИСЕЛИНИ

Аланинът е една от най-простите аминокиселини, която участва в процеса на гликолиза – разграждането на глюкоза и производството на енергия.

Аспарагинът подпомага метаболитните функции на централната и периферна нервна система.

Аспарагиновата киселина е много важна част от ензима, отговорен за преноса на азотсъдържащи аминокиселини в черния дроб, както при синтезата, така и при разграждането на протеините. Последни проучвания показват, че добавките от аспартат и аргинин към храната са полезни при състояния на хронична умора, понижена оплодителна способност на мъжа. Калиевият аспартат подобрява състоянието при различни сърдечни проблеми, повишава издръжливостта и увеличава продукцията на нуклеинови киселини и енергия в клетките. Аспарагиновата киселина е едната от двете главни възбудни аминокиселини в мозъка (другата е глутамин).

Карнитинът играе важна роля при метаболизма на мазнините и понижаването на триглицеридите в кръвта. Той пренася мастните киселини през мембраните на митохондриите, в които се осъществява и продукцията на енергия. Освен това, карнитинът ускорява и процеса на преработка на мазнините от черния дроб. Като предотвратява натрупването на мазнини, тази аминокиселина подпомага загубата на телесна маса и понижава риска от сърдечни увреждания.

Цистеинът е важен прекурсор на глутатиона, един от най-ефективните антиоксиданти в организма на човека. Участва в залавянето на свободните радикали, които се образуват при метаболитните процеси и причиняват различни патологични промени. Счита се, че окислителните процеси и свободните радикали стоят в основата на стареенето, а на това се дължи и ролята на глутатиона за забавяне на този процес. Той предпазва черния дроб, мозъка и червените кръвни телца от увреждащото действие на цигари и алкохол. Цистеинът подпомага профилактиката и лечението на атеросклерозата, сърдечния инфаркт, онкологичните заболявания, възпалителните ставни заболявания. Притежава и регулиращо инсулиновата секреция действие.

Цистинът също има предпазващо черния дроб и нервната система действие спрямо токсичните ефекти на алкохолната злоупотреба и тютюнопушенето. Подпомага зарастването на рани и изгаряния, използва се за втечняване на секрети при някои заболявания (хроничен бронхит, муковисцидоза).

Глутаминовата киселина е предшественик на Гама-аминомаслената киселина – един важен невротрансмитер в централната нервна система. Глутаминовата киселина подпомага калиевия пренос в гръбначната течност и подпомага лечението на умственото изоставане, епилепсията, болестта на Паркинсон, алкохолизма.

Глутаминът е аминокиселина, широко използвана за подобряване функционирането на мозъка. Повишава способността за концентрация, подобрява мисловния процес и настроението. Също може да служи като източник на енергия за клетките и покачва нивото на кръвната захар при състояния на хипогликемия. Добавянето на глутамин към диетата понижава жаждата за алкохол и успешно се използва при лечение от алкохолизъм. Други здравни проблеми, които биха могли да се повлияят благоприятно са: депресия, шизофрения, аутизъм и поведенчески разстройства при деца.

Глутатионът действа като мощен антиоксидант, ключов протектор срещу всички видове замърсители – пестициди, пластмаси, тежки метали, цигарен дим, смог, лекарства и наркотици, разтворители, бои, феноли, нитрати и др. Притежава уникална способност да забавя процеса на стареене. Има имуностимулиращо действие и намалява страничните ефекти на радиационното облъчване, химиотерапията, алкохола.

Глицинът е важен за оптималното функциониране на централната нервна система, простатната жлеза при мъжа, имунитета. Проучванията показват, че глицинът може да се окаже полезен при състояния на повишен мускулен спазъм, в т.ч. мултиплена склероза. Неговите задържащи възбуждението свойства потискат прогресията на епилептичните гърчове, маниакалните епизоди, имат успокояващ ефект, намаляват киселинността на стомашната секреция. В по-високи дози, глицинът може да стимулира отделянето на растежен хормон и зарастването на раните.

Изолевцинът е концентриран в мускулната тъкан. Необходим е за синтезата на хемоглобин и регулира нивото на кръвната захар. Изолевцин, Левцин и Валин се използват успешно от активно спортуващите за възстановяване и увеличаване на мускулната маса. Използват се също и за лечение на травми и чернодробни заболявания.

Орнитинът подобрява функционирането на черния дроб и обезвреждането на токсичните вещества в него. Има имуностимулиращи и регулиращи обмяната на мазнините свойства.

Пролинът благоприятно повлиява състоянието на кожата.

Серинът е необходим за метаболизма на мазнини и мастни киселини, нарастването на мускулната маса и функционирането на имунната система. Подпомага продукцията на антитела (имуноглобулини).

Тауринът е една от аминокиселините с най-високо съдържание в човешкия организъм. Концентриран е предимно в мозъка и сърцето. Притежава потискащ и модулиращ активността на невротрансмитерите ефект и се използва при епилепсия, неврогенно-обусловени тикове и др. Подобрява зрението (функциите на ретината), намалява риска от развитие на катаракта.

Тирозинът е прекурсор на някои невротрансмитери в мозъка, които имат важно значение за развитието на депресивни състояния. От тирозин, в щитовидната жлеза се образува тироксин. Това е хормон, който регулира растежните и метаболитните процеси, състоянието на кожата и централната нервна система.

В заключение, аминокиселинните добавки към храната успешно се използват за оптимизиране биологичната стойност на консумираните белтъчни източници и за подобряване функциите и структурата на ред тъкани и органи в човешкото тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.