Що е добавка към храната? Изисквания и предназначение | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Що е добавка към храната? Изисквания и предназначение | Gotvarstvo.Net

Що е добавка към храната? Изисквания и предназначение

Ще ги намерите вече във всяка аптека и в много магазини за хранителни стоки. Това са продукти под формата на таблетки, капсули, прах или течности, които съдържат хранителни вещества като витамини и минерали, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, също така ензими, метаболити (продукти на обмяната на веществата), билкови и други растителни екстракти, изсушени билки на прах и други.

Тяхното предназначение е да обогатяват диетата с хранителни и други биологично активни вещества, да предотвратяват развитието на хранителни дефицити, да действат благоприятно върху различни структури и функции в организма и да допринасят за поддържане на добро здраве.

Имаме ли нужда от тях

Ако направим подходящия и здравословен избор на храни можем да посрещнем потребностите си от хранителни вещества и да приемем други биологично активни съставки от храната, така че да поддържаме добро здраве и работоспособност.

Има състояния като бременност и кърмене, големи физически и психически натоварвания, работа при вредни условия на труд, тежки заболявания, когато се нуждаем от повече биологично активни вещества и най-много от тези, които не можем да образуваме сами в организма си като витамини, минерали, някои аминокиселини и полиненаситени мастни киселини.

В повечето случаи, добре построената диета може да посрещне по-големите ни потребности. На практика, обаче се оказва много по-лесно да вземем няколко таблетки. Това обуславя и големия бум в производството на хранителни добавки във всички страни в света.

Витамините и минералите – добавки към храната или лекарство

В САЩ, Канада, Англия, Швеция и Холандия и други страни витамините и минералните вещества се регистрират по принцип като добавки към храната, като максималните количества, които се допускат трябва да са научно доказано безопасни за здравето на човека.

Витамините и минералите в големи количества се регистрират като лекарствени средства за лечение на различни заболявания и се взимат под лекарски контрол.

За разлика от тях понастоящем в някои европейски страни витамините и минералните вещества се регистрират като хранителни добавки, ако количествата им не надвишават 1.5-3 пъти установените среднодневни потребности. Над тези количества те се регистрират като лекарствени средства, независимо че може да са безопасни за здравето.

От Експертната комисия към Европейския съюз, обаче вече е подготвена Европейска директива относно витамините и минералите, в която се възприема становището на САЩ и другите цитирани страни.

Съвременното виждане е, че предназначението на добавките към храната е не само да предотвратяват настъпването на хранителни дефицити, но да играят важна роля за поддържане на “оптимално здраве”. Предстои регламентирането на европейски минимални (действащи) и максимално допустими безопасни за здравето граници за прием на витамините и минералите като хранителни добавки.

У нас през последните години беше възприет този съвременен критерий при регистрацията на витамините и минералните вещества като за граници на безопасен прием се използват възприетите в Англия и САЩ, докато се публикуват международните изисквания.

Билковите добавки към храната

По отношение на билковите добавки съществуват също значителни различия в разрешителния режим на отделните страни. Всяка страна има забранителни списъци на билки, които поради наличието на токсични или силно фармакологично действащи съставки не могат да се продават свободно, а само под медицински контрол, т. е. с рецепти. Такъв съществува и у нас, публикуван в наредба на Министерство на Здравеопазването. Освен това при разрешаване използването на билките като добавки към храната у нас се взимат под съображение практиката в САЩ и европейските страни, както и информацията за вредни ефекти на някои билки, установени през последните години.

Засега няма международни директиви, които да представят общи изисквания към билковите добавки и вероятно няма да бъдат създадени скоро, поради различията в становищата на отделните страни.

Добавките към храната не лекуват

Предназначението на всички добавки към храната е да я обогатяват с полезни за хранителния статус и здравето вещества, да намаляват риска от дефицити в организма, да оказват благоприятен ефект върху органи, системи, функции на организма, да бъдат част от една обща подкрепа на здравето заедно с храната, физическата активност и другите аспекти на здравословния начин на живот.

Добавките към храната не могат да имат за цел да лекуват, те не трябва да са предназначени за третиране на заболявания. Те не могат да имат претенции също, че тяхната употреба води до профилактика на определени заболявания, защото причините за болестите обикновено са комплексни, повече от една и не е възможно като приемаш една храна или една добавка към храната да предотвратиш някое заболяване.

Изключение правят само някои заболявания, свързани строго с дефицита на определени хранителни вещества, например скорбута, който се дължи на тежък дефицит в организма на витамин С. Такива случаи, обаче са редки.

Често обаче на пазара се срещат етикети, особено на билкови добавки към храната, върху които са представени претенции за лечение на какви ли не заболявания, включително рак и спин. Това е абсолютно заблуждаване на консуматорите и тези фирми подлежат на санкциониране от контролните санитарни органи (ХЕИ). Когато човек има заболяване, той трябва да се обърне към лекар, който ще му назначи нужното лечение. Като създават по-добър хранителен статус, влияят благоприятно върху структурата и функциите на различни органи, подобрявайки защитните сили на организма добавките към храната обаче могат да подпомогнат лечението.

Добавките към храната са полезни за здравето

Добавки към храната, съдържащи витамини и минерали предотвратяват дефицита им в организма. Добавки към храната могат да стимулират имунитета и да подкрепят защитата на организма срещу вредни външни въздействия. Те могат да съдържат съставки, които подпомагат по различни механизми детоксикацията (пречистването) на вредните вещества в организма.

Те могат да внасят биологично активни субстанции, които не се считат за хранителни вещества, но нормално се съдържат в храните, например биофлавоноидите.

Биофлавоноидите притежават антиоксидантен ефект и намаляват вредното действие на свободните радикали, които се натрупват в организма при физиологичните процеси и под влияние на вредните фактори на околната среда. Счита се, че по този начин намаляват риска от окисление на мазнините, от развитие на атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, съдействат за забавяне и намаляване на дегенеративните процеси, на стареенето.

Добавката към храната може да съдържа субстанции, които подобряват храносмилането, съдействат за регулиране функциите на червата и подобряване на дефекацията (изхождането), за намаляване риска от запек.

Едни добавки могат да тонизират и увеличават бодърстването и концентрацията, да подобряват паметта, други да действат релаксиращо (успокоително) на нервната система и да са подкрепа за спокоен и здрав сън.

Възможностите за благоприятен ефект върху структурите и функциите на организма наистина са широки. Добавките към храната обаче могат само да допринасят за нашето здраве. Пълноценното и здравословно хранене е основният фактор за здраве и дълголетие, за нашата жизненост и работоспособност заедно с другите аспекти на здравословния начин на живот като достатъчна физическа активност, сън, почивка и пр.

Добавките към храната могат да бъдат вредни

За разлика от добавките към храната, чрез хранителните продукти няма риск да се приемат хранителни вещества в количества, които да са вредни за здравето. Изключение прави само прекалената консумация на черен дроб, която може да доведе до многократно по-голям от потребностите прием на витамин А.

Трябва да не се забравя, че добавките към храната обикновено са концентрирани източници на хранителни вещества и други биоактивни субстанции и техният прием не трябва да превишава указаните на етикета количества, които са съобразени с горните граници на безопасен прием. По принцип всяко хранително вещества, прието в големи количества може да има вредно действие върху организма.

Рискове крие и приемът на билкови добавки към храната в големи дози. Наличните биологично активни вещества при предозиране могат да имат вредни за здравето ефекти. Затова, четете внимателно етикетите и не взимайте по-високи количества от тези, които са посочени в тях. Желанието Ви да подобрите здравето си по-бързо може да има обратен ефект. Внимавайте и за предупредителни надписи. Някои от включените вещества могат да имат неблагоприятно действие при хора с определени заболявания, по време на бременност или кърмене при жените, при малки деца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.