Естествени диуретици | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Естествени диуретици | Gotvarstvo.Net

Естествени диуретици

Има моменти, в които се събуждаме с отоци под очите или цялото ни лице е подпухнало, друг път глезените ни, коленете и ръцете са отекли и се чувстваме твърде некомфортно. Понякога знаем, че сме прекалили със солта или алкохола, а друг път гадаем от какво ли ни се е случило това неприятно явление – задържане на вода. Естествено е, ако постоянно правим подобна водна задръжка, да се обърнем към лекар. При положение, че няма заболявания на бъбреците, на сърдечно-съдовата система или някоя алергия, трябва да внимаваме какво точно ядем, колко сол употребяваме.
При всяко положение обаче можем да си помогнем с така наречените естествени диуретици.
На първо място сред тях е водата. Стига бъбреците и сърцето да функционират нормално, водата е най-ефикасното средство срещу водната задръжка. Тя прочиства целия организъм от токсини, от неразтворими частици в бъбреците, ускорява метаболизма. Някои хора погрешно смятат, че когато организмът е задържал вода, трябва да не приемат по-големи количества от нея, докато не премине водната задръжка или бързат да вземат хапчета с диуретично въздействие.
Към естествените диуретици спадат кафето, зеленият чай и въобще чайовете, какаото – поради наличието в тях на кофеин и теобромин. Но все пак не трябва да се прекалява с напитки, съдържащи кофеин, за да не възникнат проблеми с нервната и сърдечно-съдовата система: нервност, безсъние, аритмия и т.н.
Билки като гръмотрън, ветрогон и златна пръчица са с  доказано мощен диуретичен ефект и значително подпомагат увеличаването на отделената урина, като по този начин елиминират водната задръжка. Те не бива да се ползват безконтролно и постоянно, тъй като могат да предизвикат отрицателни последици: рязко понижаване на кръвното налягане, стомашни киселини и др.
Един от най-полезните естествени диуретици са листата от бреза. Диуретичният ефект на листата от бреза е недопускане на водна задръжка под кожата, а това е една от основните причини за образуването на целулит. Билката стимулира и кръвообращението, като по този начин съдейства за елиминацията на  отпадните метаболити.
Интересен естествен диуретик е гуараната. От една страна е нежен стимулант, който помага при умора, разгражда млечната киселина, образувана в резултат на мускулен стрес, а от друга действа диуретично поради наличието на гуаранин (натурален кофеин), теобромин и теофилин. Но помнете, че гуараната в чист вид съдържа повече кофеин от кафето и чая.
Когато отоците не са много тежки или са инцидентни, могат да се използват по-меки естествени диуретици като анасон, бъз, хвойна, магданоз, коприва, целина, листата от малина.
От плодовете с по-силно изразени диуретични свойства са: диня, пъпеш, круша, череша, ябълки, мандарини. Особено добре действат пресните плодове, когато се консумират сутрин на гладно. Да не забравяме тиквата, която е един значително силен диуретик, а едновременно с това е и изключително полезна за прочистването на целия организъм.
Преди да посегнете към Фурантрил (Фуросемид), Манит, Амферен или какъвто и да е друг мощен диуретичен медикамент, помислете, че можете да си помогнете с нещо много по-леко и по-приемливо за вашия организъм. Разбира се, естествените диуретици действат по-бавно, но няма опасност да нарушите минералния баланс в организма. А ако се налага прием на лекарствен препарат, нека той бъде изписан от лекар след установяване на причините за задържането на вода в организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.