Ефедрин | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Ефедрин | Gotvarstvo.Net

Ефедрин

Ефедринът е лекарство, което се изписва при респираторни заболявания, астма, ниско кръвно налягане, бронхит. Ефективен е при различни алергични реакции, защото при употребата му кръвоносните съдове се свиват. Действието му е близко до това на адреналина, но е по- слабо и е необходим по-дълъг курс на приложение.
Ефедринът е мощен стимулатор, поради което много спортуващи го използват. Известни са ефектите му да увеличава перисталтиката на чревния тракт, да повишава мускулната сила, тъй като в резултат на употребата му се повишава нервната активност. Ефедринът подтиска апетита, което води до намаляване на телесното тегло. Още през 1994 г. стават популярни херба-продуктите, които са хранителни добавки за намаляване на теглото, произведени от растения, съдържащи висок процент ефедрин.

Културистите и занимаващите се с фитнес го използват заради способността му да навлиза в мастните клетки и да ги активира. Протича процес, наречен термогенеза, който е съпроводен с отделяне на енергия за сметка на топящите се подкожни мазнини. В спортните среди ефедринът се използва и поради положителното му въздействие върху бързината и концентрацията на човешките реакции, което нерядко води до по-високи постижения. Препаратът подобрява и паметта, защото има психостимулиращо въздействие.
Хора, които имат високо кръвно налягане, сърдечно- съдови проблеми, заболявания на щитовидната жлеза категорично не трябва да използват ефедрин. Медикаментът може да повиши рязко кръвното налягане, да предизвика тахикардия, тремор от различно естество. Не са редки явления като гадене, виене на свят, главоболие. Крайни прояви са влошаване на зрението, прекалено засилено либидо, свръхизпотяване.
Твърде опасен е фактът, че ефедринът предизвиква повишено отделяне на калций от мускулната тъкан и схващане на мускулите, което може да се коригира с допълнителен прием на калций, но това също не е безопасно, ако не се прави под лекарски контрол.

Почти всички системи в човешкия организъм могат да бъдат отрицателно повлияни при безотговорна употреба на ефедрин. Именно по тази причина лекарството е забранено в много страни.
Специално внимание трябва да отделим на комбинацията от ефедрин , кофеин и аспирин, която е открита отдавна и увеличава възможността за термогенеза. При хора с малко подкожни мазнини и повече мускули комбинацията дава добри резултати, но при затлъстели и със слаборазвита мускулатура просто не действа. Ефедринът и кофеинът действат като синергисти, а аспиринът засилва действието им. Трите препарата взети заедно  действат мощно върху нервната  система. Приемът на ефедрин стимулира  норепинифрина в мазнините и мускулните клетки, поради което се освобождават мастни киселини след повишаването на телесната топлина. От своя страна кофеинът и аспиринът рязко намаляват скоростта на спада на норепинифрина  в  тялото. Така се получава оптимален ефект.
Според учените безопасната  дневна доза е 0,8 мг ефедрин на килограм телесно тегло и 4 мг  кофеин на килограм телесно тегло.

Пример: 100 кг лично тегло
100 x 0,8 =  80 мг ефедрин
100 x 4    =400 мг кофеин

Препоръчително е дозата да се раздели на два приема.
Не е желателно да се приема повече от 150 мг ефедрин, независимо от личното тегло. При такова количество се препоръчва дозата да се раздели на три приема.
Най-удачно е приемите на медикамента да бъдат преди аеробно натоварване и преди тренировка.

Препарати на основа ефедрин
Ephedra – чист ефедрин
Еphedrini hydrochloridum
Hydroxycut  – ефедрин + кофеин + аспирин / изключително ефективен за топене на мазнини/
Cyclo Roid – ефедрин + андростендион+ кризин+ витамин С + цинк + кофеин + минерали /ефективен комплекс за изчистване на мазнини и подпомагане на мускулния растеж/

У нас се продават и сиропи против кашлица като Тусирол и Бронхолитин , в чийто състав има ефедрин.
Независимо  с каква цел се приема ефедрин, не е желателно да се употребява алкохол в съчетание с лекарството. Последиците могат да бъдат опасни.

В България се среща билката   Обикновена ефедра /Ephedra distachya / .
Расте по Черноморското крайбрежие, Североизточна България, Дунавска равнина, Предбалкан, Софийски район, Тракийска низина, Родопи и Странджа.

Растението е лечебно, но у нас е забранено за събиране. Използват се стръковете от ефедра(дрога) – Herba Ephedre. Дрогата се състои от надземната част, която се събира по време на цъфтеж. Съдържа различни алкалоиди, от които най-важен е ефедринът. Дрогата действа възбудително върху периферната и централната нервна система. Възбужда центъра на дишането и разхлабва бронхиалната мускулатура при бронхиална астма. Освен това свива кръвоносните съдове, разширява зениците и повишава кръвното налягане.

Билката трябва да се използва само под вещо ръководство на хора, запознати с въздействието й върху човешкия организъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.