Закуски | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Закуски | Gotvarstvo.Net

Закуски

Закуските се поднасят на обед или вечеря главно, за да възбудят апетита и да предизвикат отделяне на стомашни сокове, което спомага за по-пълното усвояване на храната. Те са малки по количество, но трябва да имат приятен вид, дразнещ аромат и вкус, затова за приготвянето им се използват продукти, чиито багрилни, ароматни и вкусови качества са силно изразени. Зеленчуците обогатяват закуските с витамини, минерални соли, органични киселини и ароматни вещества, а месото, рибата, маслото, кашкавалът, сиренето и яйцата увеличават хранителността им.

Разнообразието от продукти, използвани за тяхното приготвяне, дава възможност за художественото им оформяне, но и вкусът на домакинята и нейното старание имат голямо значение за красивото им подреждане в блюдата.

Студени и топли закуски

Закуските биват студени и топли. Студените закуски се поднасят преди супата, а топлите – след студените, когато не се поднася супа.

За студените закуски се използват колбаси, студено варено или печено месо, риба, консерва, месни, рибни или зеленчукови пастети, прясно масло, сирене, извара, кашкавал, сварени или печени яйца, пресни и консервирани зеленчуци, соленки и др. За да имат свеж вид и приятен вкус, студените закуски се приготвят 15-20 минути преди поднасянето с предварително охладени продукти.

Към студените закуски се отнасят и салатите от различни сурови, сварени, печени и консервирани зеленчуци, сварено, печено неконсервирано месо, риба, гъби, яйца, плодове и др. Салатите от зеленчуци, особено от пресни зеленчуци са много ценна съставка на дневната храна, защото я обогатяват с витамини. Към различните видове салати се добавят подправки като: оцет, лимонов сок, винена киселина, черен пипер, горчица, хрян, чесън, зехтин и др.

Салатите се поднасят и като гарнитура към студени и топли ястия.

Студените закуски са подходящи, както за малко, така и за много гости, защото домакинята подрежда всичко на масата и може да посвети вниманието си изцяло на гостите. Те улесняват много домакинята при рождени и имени дни, при годеж и сватба, Нова година и други големи празни, при другарски срещи и др.

Предназначените за студени закуски продукти могат да се поднесат и под формата на сандвичи, но за тяхното приготвяне и украсяване домакинята трябва да отдели повече време. Сандвичите не се запазват за дълго време, защото развалят своя външен вид и вкус. Покритите сандвичи (от две филийки хляб, намазани с масло от вътрешната страна и продукти между тях) са подходящи при пътуване и екскурзия.

Топли закуски са аламинутите, като омлет, яйца – на очи, забулени, бъркани, пържени, панирани кашкавал или сирене, варени, печени, пържени или панирани зеленчуци, пържени или печени на скара дебарцини, луканки, наденици, пържоли, кюфтета, кебапчета и др. Някои от закуските, които изстиват бързо, се поднасят със съда, в който са приготвени.

Топлите закуски се използват и като самостоятелно ястие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.