Ипотечни кредити - видове | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Ипотечни кредити - видове | Gotvarstvo.Net

Ипотечни кредити – видове

Кредит срещу ипотека е един от най-ангажиращите видове кредити от банковите институции. Така, че преди да изтеглите такъв кредит, е добре да се запознаете с неговите параметри, за да не останете неприятно изненадани.

Ипотечният кредит е такъв, който налага обезпечаването с някакъв недвижим имот. Имот, който притежавате или такъв, който сте решили да купите. Вие ще трябва да представите на банката всичко свързано с имота – дали е на ваше име или на ваш роднина. Ипотечните кредити имат два основни варианта – с доказан и без доказан произход.

Какви биват ипотечните кредити?

Ипотечен кредит за ново жилище. При него вие трябва да заложите свое имущество, за да купите друго такова. За по-голяма сигурност от финансова гледна точка и за по-лесно лесно изплащане на кредита от фирми и потребители, в България съществува понятието имоти на зелено. В този случай вие вземате пари от банката, без да се налага да ипотекирате някакъв имот. За ипотека служи бъдещият имот.

Ипотечен кредит за ремонт и строителство. При такъв кредит вие взимате пари, за да построите свой дом. Парите могат да послужат и за някакъв ремонт.

Ипотечен кредит за подобрение и освежаване. При този кредит пак целта е да направите ремонт на дома си или на офиса например. Такъв кредит в повечето случаи покрива целият ремонт, защото сумата, която ви се отпуска е напълно достатъчна.

Кредит за рефинансиране. Такъв заем се взима, за да се погасят стари задължения. Така искате повторен заем от банката, целта на който е да погаси някакво старо задължение – в същата или в друга банка.

Нецелеви ипотечен кредит. При този кредит няма поставени условия от банката за целта на изтегления кредит.

Какви условия и лихвени проценти може да има при ипотечен кредит?

Един такъв кредит, който теглите без да доказвате доход, може да излезе доста по-скъп, заради по-високите лихви. Без наличието на доказан доход от ваша страна, можете да получите едва до 80% от пазарната цена на имота.