Какво да направим, ако имаме плосък покрив? | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Какво да направим, ако имаме плосък покрив? | Gotvarstvo.Net

Какво да направим, ако имаме плосък покрив?

Съвети при плосък покрив

Плоските покриви изглеждат добре върху сградите. Ако един такъв покрив е добре направен или ремонтиран, той може да изкара много години, без да се налага неговата подмяна или някакви ремонти. Особено ако отводнителната му система е поставена правилно. Плоските покриви са добро решение и имат своите предимства. Ако имате мансарда или таванско помещение, с такъв покрив може да използвате максимално цялата площ. Освен това покрива може да се използва вместо двор или като площадка, място за отдих и т.н.

Какво да направите преди да го ремонтирате

Преди всичко ще трябва внимателно да прегледате всяка част от покрива. Вижте дали има прогнили детайли, дали системата за отводняване си изпълнява функциите. Има вероятност някъде да се задържа вода. Хидроизолацията – здрава ли е или се налага подмяна? Вземете метър или ролетка, за да измерите покривното пространство, така ще си спестите пари от евентуален оглед на специализирана фирма за покриви.

Едва тогава може да се свържете със специалисти и въз основа на измереното пространство да поискате оферта за ремонт. Изберете най-изгодната за вас и задължително изискайте договор.

Един от най-разпространените методи при плоските покриви е рулонната хидроизолация. Тя се използва доста често и се слага на два пласта. Използва се материала воалит, който е много здрав. Самото залепване на изолацията става с горелка, но първо се чисти идеално повърхността и се грундира – това е задължително. Едва след това се лепят двата пласта. При такъв ремонт няма да е лошо да смените и ламарините. Ако състоянието им е добро – просто ги минете с грунд.

Какви тънкости има при хидроизолацията на покриви?

Когато приключи ремонтът, огледайте внимателно какво е свършил специалиста по покриви. Ето на кои неща трябва да обърнете внимание – около комините, гръмоотводите, зоната около отводнителната система, бордовете. На тези места трябва да е изолирано много добре, за да не тече покрива при дъждовно време.