Здравословен ефект на някои хранителни продукти | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Здравословен ефект на някои хранителни продукти | Gotvarstvo.Net

Здравословен ефект на някои хранителни продукти

Зеленчуците и плодовете трябва да заемат едно от първите места в храната. Те са богати на витамини и минерални соли. При наличие на зеленчуци в храната стомашния сок се увеличава приблизително два пъти в сравнение с хранене със хляб, месо, риба, яйца и други подобни храни. При употреба на повече зеленчуци в храната усвояемостта на белтъчините нараства от 75 до 95 %. Съдържащата се целулоза в плодовете и зеленчуците не се усвоява от организъма, но подобрява перисталтиката на червата, а това води до изхвърляне на излишния холестерин и вредните вещества, образували се в стомаха по време на храносмилането.

Голям брои плодове и някои кореноплоди зеленчуци каквито са червеното градинско цвекло, ряпата, морковите, червените репички, алабаша и др. съдържат пектинови вещества, който намаляват гнилостните ферментационни процеси в стомаха, поглъщат вредните вещества и спомагат за по-бързото им премахване от организъма. В някои зеленчуци като чесънът, кромида, репички се съдържат вещества наречени фитонциди, който действат унищожително на микроорганизмите. Растителните храни са богати на калиеви и магнезиеви соли и се отразяват благоприятно на дейността на сърдечно-съдовата система. Много зеленчуци са богати на фосфорни съединения лецитин и холин, който възпрепятстват отлагането на холестерина по стените на кръвоносната система. Такива зеленчуци са зеления грах, фасула, соята, зелето, морковите и др.

Много зеленчуци и плодове съдържат витамини от групата на В и Е и йодни соли, благодарение на което забавят развитието на атеросклерозата. Съдържащите се в тях органични киселини затрудняват и забавят превръщането на въглехидратите в мазнини и предпазва организъма от затлъстяване. Зеленчуците и плодовете са единствените естествени носители на витамин С. Важни източници на този витамин са марулята, спанака, магданоза, лимоните, портокалите, шипковия плод, ягодите, малините, зелените пера на лука и чесъна, доматите, зеления пипер, младата коприва, киселеца, лапада, зеления грах и киселото зеле. Ценна храна са и гъбите. Те са особено богати на белтъчни вещества и минерални соли. В манатарката са установени вещества със противораково действие. Плодовете са богати на захари, минерални соли, витамини, пектин и др. Още от най-древни времена за изхранването на човечеството огромна роля са изиграли месото и рибата. Тези хранителни продукти са богати на витамини, белтъчини и минерални соли. За хората на средна и напреднала възраст се препоръчват нетлъсти меса от птици и животни. Холестерин съдържат черния дроб, бъбреците, сърцата, тлъстите колбаси, тлъстите меса, консервите и др. Такива храни не трябва да употребяват хора, които страдат от подагра, тъй като тези храни съдържат пуринови вещества, образуващи пикочна киселина.

Месото на не тлъстите риби в стомаха на човека се смила много по-бързо, отколкото другите видове меса. За по-възрастните хора е особено полезна употребата на морска риба, чието съдържание на йод е в по-високи стойности и спомага за забавяне развитието на атеросклерозата и спомага за нейното лечение.

Почти всички храни се приготвят с мазнини. Много от тях съдържат ценни за живия организъм вещества – витамини А, Д, Е и К и др. В царевичното и маслиновото масло се съдържат витамините Е и В. Рибните и млечните масла съдържат витамините А и Д. В тях се съдържа и лецитин, който играе важна роля при обменните процеси. Богати на мазнини, белтъчини и минерални соли са яйцата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.