Изпотяване | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Изпотяване | Gotvarstvo.Net

Изпотяване

Изпотяването е нормален физиологичен процес, ставащ в човешкото тяло. Една от неговите важни функциите е терморегулацията. В ситуация на физически усилия, физически или емоционален стрес, топло време, при употреба на алкохол, пикантни храни или медикаменти, кафе, сладки храни човек може да отдели голямо количество течност чрез потене. Потните жлези са два типа – екринните, които са разпространени по цялото тяло още при самото раждане на човека. Тези жлези са между 2 и 5 милиона. Благодарение на тях тялото се охлажда, когато това е необходимо за организма. Вторият вид потни жлези – апокринните, се развиват по време на пубертета. Те се намират главно в подмишничните ямки, в слабинната област, около гръдните зърна и по мигления ръб на клепачите. Отделящият се секрет от тези жлези е богат на липиди, отделя се в тубулите им, а не направо на повърхността на кожата.
Както вече казахме, потенето е един жизнено важен физиологичен процес, но за някои хора той се превръща в проблем поради увеличено потоотделяне  или неприятни миризми на потта.Това невинаги е свързано със заболяване, но е възможно и да е.
Медицината разграничава два вида хиперхидроза (обилно потене).
Първична хиперхидроза, която невинаги е провокирана от някакво заболяване или прием на лекарства. Тя се проявява на определени симетрични места – подмишничните ямки, дланите, стъпалата, лицето.Често е наследствена, като проявяването й започва през пубертета.
Вторична хиперхидроза, за която причини най-често са медикаменти и терапии, предприети по различни поводи. При жените ниските нива на естрогените в началото на менопаузата предизвикват горещи вълни и изпотяване, денем и нощем. При мъжете ниско ниво на тестостерон е честа причина за свръхпотене. Много заболявания също могат да са причина за вторична хиперхидроза.
Ако няма налично заболяване, много от хората сами могат да регулират процеса на изпотяване, като променят начина си на обличане, на хранене и температурата в помещенията, които обитават. Важно е да се предпочитат свободни дрехи от естествени материи, преди всичко от памук. Чорапите също да са памучни, обувките да са отворени, от естествена кожа.
Съвременните средства за борба с изпотяването и по-точно с миризмата на пот са многообразни, но трябва да се помни, че на първо място е отличната лична хигиена. Дори да не използвате специализирана козметика, можете да се справите, ако поддържате тялото чисто. Смешно звучат правила като: „къпете се само сутрин”, „къпете се само вечер”. Човек може да се къпе, когато прецени, като се съобразява с личния си начин на живот. Да не забравяме, че има варианти на къпане и един от тях е вземането на душ, без да се извършва основно къпане. Така че, няма никакъв проблем да се обливате с вода няколко пъти през горещите дни, като по-внимателно измивате подмишничните ямки и други части на тялото, където по-обилно се потите. После нанасяйте дезодорант, антиперспирант, дезодорираща противомикробна пудра или други средства, които използвате. Не е желателно да се пръскате с луксозните си парфюми под мишниците, защото те не са предназначени за това. Най-подходящи са дезодоранти – антиперспирантите, които оказват комплексно действие върху регулирането на изпотяването и върху неприятната миризма на пот. Ако е добавена парфюмна композиция с лек аромат, налице е оптималното и ефикасно средство за справяне с неприятното потене.
Особено неприятно е изпотяването на дланите и ходилата, тъй върху тези места трябва да се въздейства по-упорито. В днешно време има сапуни против изпотяване, спрейове, но едно от най-ефикасните средства си остават баните със слаб разтвор от калиев хиперманганат, в който се киснат вечер ходилата и дланите, след което се подсушават добре. Понякога задържането на вода в организма е причина ходилата и дланите ви да се потят много обилно и е достатъчно да се отрегулира водната задръжка, за да се нормализира потенето.
Особено важно е да контролирате промените в интензитета на изпотяването и миризмата на потта си. Ако не установите сами причините за по-обилното потене и промените в миризмата, най-добре е да се обърнете към лекар, тъй като причините понякога могат да са симптом за по-сериозно заболяване на организма.
Изпотяването е полезно, когато е в нормални граници. Много хора посещават различни видове сауна, за да предизвикат обилно изпотяване с цел да прочистят организма си от токсини, да релаксират от емоционален или физически стрес, но това е целенасочен процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.