Как да приготвим туршия? | Gotvarstvo.Net

Кулинарни рецепти за всеки вкус! Как да приготвим туршия? | Gotvarstvo.Net

Как да приготвим туршия?

Туршията е традиционна зимнина за България и страхотно мезе за ракия, които мнозина предпочитат през зимните месеци и не само. Просто рядко остава неизядена и трудно може да попаднем на останал буркан в мазето, поради неустоимия й вкус. Късна есен или по-конкретно месеците октомври и ноември са предпочитани от повечето хора за приготвянето на туршии, тъй като тогава има изобилие от зеленчуците, които ни трябват за приготвянето на туршия.

Как се прави туршия?

Приготвянето на туршия не е труден процес, още по-малко отегчаващ. Свързан е с редица процеси, които са любими на жените. Да започнем от пазаруването например. Може да направите разходка до големият пазар за зеленчуци в някой прекрасен слънчев и топъл ден, и същевременно с това да подберете хубави и пресни зеленчуци за вашата туршия. Те могат да бъдат най-различни, според предпочитанията ви за туршия, но основно се пазарят зеле, карфиол, камби, моркови, целина, зелени домати. Остава и някой да ги занесе вкъщи. Затова жени, взимайте и мъжа си с вас на покупки, тъй като на връщане от пазар може да пробвате чифт обувки например, за което ще ви трябват свободни ръце.

Следващата стъпка е обилно да измиете зеленчуците, тъй като за съжаление в днешно време се пръскат с какви ли не неща и трябва да сме сигурни, че няма да се нахраним с някоя лоша бактерия. И естествено зеленчуците трябва да бъдат нарязани. Ето тук отново може да прибегнете до своето мъжле или просто да бъдете много внимателни с ножа и търпеливи, докато нарежете всички зеленчуци на дребно или както ги предпочитате. Аз лично предпочитам да нарежа зеленчуците предварително на ситно, за да може при поднасяне те да бъдат напълно готови за консумация и да спестят време за допълнително рязане. Но много хора предпочитат да го правят при самата консумация, в такъв случай те пък си спестяват от времето за приготвяне на самата зимнина.

След като сме нарязали добре всички зеленчуци и сме ги поставили в голям дълбок съд, разбъркали сме ги, остава да ги залеем с марината. Точната пропорция на съставките на марината за туршия са различни според различните рецепти, затова ги спазвайте точно или експериментирайте. Така с времето ще придобиете опит и ще изградите собствени рецепти за прекрасни туршии. Количеството зависи от вида на зеленчуците, които използвате, както и от тяхното количество. Основното при маринатата е, че в дълбок съд (тенджера) се кипва определено съотношение от олио, оцет, захар и сол. Бърка се до разтваряне на солта и захарта, след което с маринатата се поливат вече нарязаните зеленчуци. Тази процедура не е от най-приятните, тъй като може да имате непоносимост към остър мирис на оцет, особено когато се нагрее, но смятам, че бихте свикнали бързо с мисълта и ще се справите, тъй като накрая ще хапвате вкусна домашно приготвена туршия от вас самите.

Залети с марината, е необходимо време да се накиснат зеленчуците, а и самата марината да изстине напълно. Затова по принцип сместа се оставя така покрита с найлон за една вечер, за да може да се подправят добре всички зеленчуци. На другият ден с помощта на лъжица се загребва от сместа и се пълнят добре измити предварително буркани, които се затварят плътно и се стерилизират за кратко (5-10 минути).

Надяваме се тези насоки да са достатъчни, за да се решите да приготвите зимнина от вкусна домашна туршия. Време е да се заемем с приготвянето на хубава домашна ракия

Информация за статията
Как да приготвим туршия?
Заглавие
Как да приготвим туршия?
Описание
Туршията е традиционна зимнина за България и страхотно мезе за ракия, които мнозина предпочитат през зимните месеци и не само. Ето как се прави туршия...
Автор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.